Energetika

Elektro Maribor tudi letos organiziral Nejčev spominski pohod

V začetku februarja pred desetimi leti je Slovenijo zajela naravna ujma izjemnih razsežnosti, pri čemer je zaradi žledoloma začasno bilo brez električne energije več sto tisoč odjemalcev. V prizadevanjih za odpravo posledic žledoloma je takrat v tragični nesreči življenje izgubil sodelavec Elektra Maribor, v spomin naj pa vsako leto poteka spominski pohod.

Elektro Maribor tudi letos organiziral Nejčev spominski pohod
Nagovor predsednice uprave Elektra Maribor ob spominskem obeležju.

Pri odpravljanju poškodb na omrežju in ponovnem vzpostavljanju oskrbe z električno energijo na oskrbnem območju Elektra Maribor je v tragični nesreči izgubil življenje mladi sodelavec Elektra Maribor Nejc Mesarič. V spomin nanj in takratno požrtvovalno delo elektromonterjev, ki so v izjemno zahtevnih razmerah odpravljali posledice žledu na elektrodistribucijskem omrežju in vse napore vložili v to, da bi odjemalci čim prej spet dobili električno energijo, v Elektru Maribor vsako leto organizirajo spominsko slovesnost, ki poteka na obronkih pohorskih gozdov.
Letošnje Nejčevo spominsko srečanje je bilo že deseto, predsednica uprave Elektra Maribor, Tatjana Vogrinec Burgar, pa je ob spominu na takratne dogodke povedala: »Šele takrat, ko se zgodi kaj takega, se zavemo, da je nekaj tako dragocenega, kot je človeško življenje, tako hitro minljivo. A Nejčeva pomoč ljudem v stiski, ni ostala zaman. S stisko in tragedijo se takrat ni končala. Takrat se je šele prav začela. Od takrat se vsi skupaj še toliko bolj zavedamo da, ko pomagamo pomoči potrebnim, to naredimo kolikor je mogoče varno. A le s sodelovanjem, tudi preko državnih meja, z razumevanjem in spoštovanjem velikih žrtev, ki so jih pripravljeni žrtvovati tisti, ki pri našem delu pomagajo ljudem v stiski, lahko učinkovito izvajamo naše plemenito delo tudi v prihodnje. Zato bodimo izjemno hvaležni za njegov in njihov prispevek, ki ga »heroji našega časa« s svojimi plemenitimi dejanji in nesebično pomočjo ljudem v stiski, dnevno prispevajo za učinkovito pomoč ljudem v stiski.«

Brane Janjič
O avtorju