Energetika

Elektro Maribor tudi v novo leto z ambicioznimi načrti

Osrednja pozornost bo še naprej namenjena zanesljivi oskrbi in povečanju robustnosti omrežja.
Elektro Maribor tudi v novo leto z ambicioznimi načrti
Elektro Maribor že vrsto let sodi med uspešnejša slovenska podjetja in, če sodimo po doseženim rezultatih v prvih devetih letošnjih mesecih, si lahko dobre poslovne rezultate obetajo tudi letos. 
Tako so od začetka leta do konca septembra ustvarili za 59,1 milijona evrov prihodkov, dobiček pred obdavčitvijo pa je v navedenem obdobju dosegel 10,9 milijona evrov. V prvih devetih letošnjih mesecih so distribuirali 1.697 GWh električne energije, za naložbe pa namenili 19,4 milijona evrov. Največ investicij je bilo tudi letos namenjeno povečanju robustnosti omrežja, pri čemer so samo za posodobitev srednje in nizkonapetostnega omrežja namenili 6,4 milijona evrov. 
V Elektru Maribor ne skrivajo, da imajo ambiciozne načrte tudi za naprej, pri čemer načrtujejo nadaljnje povečanje robustnosti omrežja, ki naj bi se odrazilo v 72,1-odstotnem deležu izoliranih podzemnih in nadzemnih srednje in nizkonapetostnih vodov. Poleg tega naj bi v sistem naprednega merjenja dodatno vključili 17.000 uporabnikov, s čimer naj bi bilo konec leta 2020 v sistem vključenih že 198.000 ali 90 odstotkov vseh njihovih merilnih mest. V skupini načrtujejo tudi večja investicijska vlaganja na področju e-mobilnosti in povečanje instalirane moči lastnih proizvodnih virov za 0,5 MW.
Sicer pa naj bi v letu 2020 skupno po svojem omrežju distribuirali 2.298 GWh električne energije, glede na trenutne trende priključevanja novih uporabnikov omrežja in potreb po povečanju moči, pa načrtujejo tudi povečanje obračunske moči.
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.