Omrežja

Elektro Primorska zaključuje kabliranje 20 kV daljnovoda Zajci-Lome

Na Elektru Primorska zaključujejo kabliranje 20 kV srednjenapetostnega omrežja Zajci-Lome, od Črnega Vrha proti Lomam. Obstoječe prostozračno omrežje so demontirali in ga nadomestili s podzemnimi vodi.

Elektro Primorska zaključuje kabliranje 20 kV daljnovoda Zajci-Lome

Naselje Lome, ki se nahaja pri Črnem Vrhu nad Idrijo, je bilo večkrat brez električne energije, predvsem zaradi okvar na 20 kV srednjenapetostnem omrežju, ki poteka od Črnega Vrha proti Lomam. Do prekinitve dobave električne energije je pogosto prihajalo zaradi padanja dreves na daljnovod, ter vetra in žleda.

Na Elektru Primorska so se zato odločili, da ta del prostozračnega srednjenapetostnega omrežja demontirajo in ga izvedejo podzemno, z 20 kV kablovodom. Z deli so začeli letos poleti, projekt v vrednosti približno 343.000 evrov pa je že v zaključni fazi, sporočajo iz podjetja. Nadomestni daljnovod so že zgradili, spomladi 2024 pa jih čaka še demontaža dozdajšnjega prostozračnega omrežja. Kot še sporočajo iz podjetja, so se z umestitvijo kablovoda pod zemljo bistveno izboljšale razmere glede zanesljivosti in dobave električne energije odjemalcem v naselju Lome.

Smotrnost kabliranja
Kabliranje daljnovodov ima pred prostozračnimi povezavami nekaj bistvenih prednosti: manjši je vpliv vremenskih pogojev, kar pripomore k zanesljivosti oskrbe, manjša je dovzetnost za poškodbe, posledično je življenjska doba opreme daljša. Poleg tega so manjši tudi vplivi na okolje, manjše so izgube energije in izboljšana zanesljivost omrežja. 
 

Katarina Prelesnik
O avtorju