Omrežja

ELES k sodelovanju vabi zagonska podjetja

ELES je objavili mednarodni poziv za razvoj tehnologij, ki bodo zasnovane na umetni inteligenci in bodo namenjene uporabi v prenosnem elektroenergetskem omrežju.

ELES k sodelovanju vabi zagonska podjetja

Prijave do 10. januarja 2022 preko spleta sprejema nemško združenje za zagonska podjetja HTSB, ki za ELES izvaja ta mednarodni poziv.
ELES prijave sprejema za pet področij delovanja prenosnega omrežja. V okviru prvega področja išče rešitve za upravljanje s sredstvi elektroenergetskega omrežja družbe, kar vključuje monitoring, nadzor, meritve in analitiko. Drugo področje zajema analitiko trgov v realnem času (proizvodnja in poraba električne energije, avkcijski prihodki, modeliranje in napovedi), tretje pa uporabo opreme (termična ocena daljnovodov, vremenske ocene ogrevanja in hlajenja ter povečanje prenosnih zmogljivosti). V okviru četrtega področja iščejo rešitve za energetski prehod, kar vključuje pametna omrežja, sezonsko proizvodnjo električne energije (na primer v sočnih elektrarnah), pretvorbo in hrambo energije, odpornost omrežja, elektrifikacijo prometa, vključno z napovedmi e-polnjenja. Peto področje pa zajema rešitve za kibernetsko varnost oziroma varnost analitike v oblaku.

ELES zagonskim podjetjem ponuja plačilo pilotnega projekta, kar vključuje operativno podporo in mentorstvo, sodelovanje Elesovih strokovnjakov in promocijo nagrajencev. Virtualne predstavitve bodo potekale 3. marca, izbrani pilotni projekt pa se bo začel aprila 2022.

Kot so zapisali v mednarodnem pozivu, je slovenski sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja vodilna slovenska elektroenergetska družba za podporo zeleni transformaciji. Osredotoča se na napredne rešitve, ki bodo omogočile prehod v trajnostno družbo. ELES zaznava velik potencial na področju umetne inteligence, zato se želi aktivno vključiti v njegove procese z razvojem najsodobnejših rešitev, predvsem s  povezovanjem znanja iz umetne inteligence z znanjem njihovih strokovnjakov o prenosnem omrežju.
Ključna odgovornost Elesa je varno in zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema, kar vključuje tudi odprt inovativni pristop za uporabo novih tehnologij. V okviru te strategije ELES tako sodeluje z zagonskimi podjetji, testira njihove rešitve in jih na koncu po uspešnem pilotnem projektu tudi izvede.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.