Energetika

Emisije CO2 v EU lani nižje za 2,5 odstotka

Emisije CO2 v EU so se v povprečju lani v primerjavi z letom prej zmanjšale za 2,5 odstotka, v Sloveniji pa za 0,4 odstotka.
Emisije CO2 v EU lani nižje za 2,5 odstotka

Iz Bruslja prihaja spodbudna novica za okolje, in sicer, so se po podatkih Eurostata lani emisije CO2, ki prispeva kar 80 odstotkov k emisijam toplogrednih plinov, v primerjavi z letom prej v povprečju zmanjšale za 2,5 odstotka. Med posameznimi državami so največje zmanjšanje izpustov zabeležili na Portugalskem (za – 9 odstotkov), v Bolgariji (za -8,1 odstotka), Na Irskem (za - 6,8 odstotka), v Nemčiji (za - 5,4 odstotka), na Nizozemskem (-4,6 odstotka) in na Hrvaškem (-4,3 odstotka), medtem ko je bila največja rast zaznana v Latviji  (+8,5 odstotka), na Malti (+6,7 odstotka), v Estoniji (+4,5 odstotka), Luksemburgu (+3,7 odstotka), na Poljskem (+3,5 odstotka), Slovaškem (+2,4 odstotka), Finskem (+1,9 odstotka) in v Litvi (+0,6 odstotka). Slovenija se je med evropsko 28-tirico z 0,4-odstotnim zmanjšanjem izpustov CO2 znašla na 15 mestu.

Ob tem je treba izpostaviti, da same številke o zmanjšanju izpustov v primerjavi z letom prej ne povedo veliko, zlasti, če ne upoštevamo tudi deleža posameznih držav k celotnim izpustom, kar pa precej spremeni celotno sliko. Tako denimo najbolj razvite industrijske države še naprej ostajajo tudi glavne onesnaževalke, pri čemer denimo k skupnim izpustom oziroma k dobrim 60 odstotkom vseh izpustov največ prispevajo Nemčija (22,5-odstotni delež), Velika Britanija (11.4-odstotni delež), Poljska (10,3-odstotni delež) ter Francija in Italija (10-odstotni delež). Delež Slovenije je pri tem »zgolj« 0,4-odstoten.
Brane Janjič
O avtorju