Okolje

Emisije iz evropskega gospodarstva navzdol

V tretjem četrtletju leta 2023 so bile emisije toplogrednih plinov iz gospodarstva EU ocenjene na 787 milijonov ton ekvivalenta CO2, kar je bilo za 7,1 odstotka manj v primerjavi z istim četrtletjem leta 2022.

Emisije iz evropskega gospodarstva navzdol

Po podatkih Eurostata so se emisije toplogrednih plinov v omenjenem obdobju zmanjšale v 23 državah članicah, štiri države, in sicer Malta (7,7-odstotna rast), Ciper (3,7-odstotna rast), Latvija (3,4-odstotna rast) in Slovaška (0,9-odstotna rast) pa so zabeležile rast emisij. Ob tem gre dodati, da so tri izmed teh – Malta, Ciper in Slovaška hkrati povečale tudi gospodarsko rast, tako da je delno rast emisij mogoče pripisati tudi živahnejši gospodarski dejavnosti. Med 23 preostalimi evropskimi državami z zmanjšanjem emisij, jih je enajst, med njimi tudi Slovenija, uspelo zmanjšati emisije kljub gospodarski rasti.

Drugače pa so emisije toplogrednih plinov v tretjem lanskem četrtletju najbolj zmanjšale Estonija (za kar 30,7 odstotka), Bolgarija za 18,6 odstotka) in Nemčija (za 12,2 odstotka). Slovenija je po podatkih Eurostata ob 1,1-odstotni rasti BDP v tretjem četrtletju 2023, emisije toplogrednih plinov v primerjavi z letom prej zmanjšala za 4,7 odstotka. Zanimiv je še podatek, da so v tretjem četrtletju 2023 bili gospodarski sektorji, odgovorni za največja znižanja v primerjavi s tretjim četrtletjem 2022, oskrba z elektriko in plinom (- 23,7 odstotka), gospodinjstva (-6,5 odstotka) in predelovalne dejavnosti (-4,9 odstotka).

Brane Janjič
O avtorju