Energetika

Energetika Ljubljana tik pred začetkom gradnje PPE-TOL

Izgradnja plinsko-parne enote (krajše PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo v Ljubljani doslej.
Energetika Ljubljana tik pred začetkom gradnje PPE-TOL

V družbi Energetika Ljubljana se nahajajo pred skorajšnjim začetkom gradnje nove plinsko-parne enote. Spomnimo, Energetika Ljubljana je z izbranim dobaviteljem glavne tehnološke opreme, to je grškim Mytilineos HOLDINGSS.A., v začetku aprila podpisala 118 milijonov evrov (brez DDV) vredno pogodbo o dobavi in postavitvi dveh plinskih turbo agregatov s parnimi utilizatorji in pripadajočo tehnološko opremo, kar predstavlja ključen korak za začetek gradnje. Kot so še pojasnili v Energetiki Ljubljana, bo sama gradnja trajala 30 mesecev, poskusno obratovanje pa je predvideno za jesen 2021.

PPE-TOL bo omogočila znatno manjšo porabo premoga

Plinsko-parna enota bo z letom 2022 nadomestila dva premogovna bloka v enoti TE-TOL in s tem omogočila 70-odstotno zmanjšanje porabe premoga. Premogovni blok 3, leta 2008 predelan z namenom sokurjenja premoga in lesnih sekancev, bo obratoval še naprej ter zagotavljal razpršenost primarnih goriv in uporabo obnovljivih virov energije. Energetika Ljubljana je namreč največji uporabnik lesne biomase v energetske namene v Sloveniji. Po podatkih družbe na leto porabi 1,1 milijona gigajoulov lesnih sekancev oziroma dobrih 100.000 ton, kar je 16 odstotkov toplotne in električne energije iz obnovljivih virov.

Nov objekt pomemben tako za Ljubljano kot za celotno Slovenijo

Izgradnja plinsko-parne enote je v skladu s cilji energetske učinkovitosti, zapisanimi v Akcijskem načrtu za energetsko učinkovitost za obdobje od 2014 do 2020. Vloga sistemov daljinskega ogrevanja, ki mora v prihodnosti poleg obnovljivih virov energije temeljiti tudi na soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom, je kot velik potencial za izboljšanje energetske učinkovitosti v državah EU izpostavljena tudi v Direktivi o energetski učinkovitosti in v Energetskem konceptu Slovenije (EKS).

 

 

 

 

 

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.