Energetika

Energetika Ljubljana z aprilom ponovno viša cene zemeljskega plina

Cena se bo z obstoječih 39,90 evra/MWh zvišala na 48,5 evra/MWh oziroma z 0,03990 evra/kWh na 0,04850 evra/kWh, kar pa bo še vedno precej pod trenutno tržno ceno plina.

Energetika Ljubljana z aprilom ponovno viša cene zemeljskega plina

Cenovni pretresi na trgu z zemeljskim plinom se v primerjavi z zadnjimi meseci minulega leta, ko je cena dosegla tudi rekordno 900-odstotno povišanje, vsaj malo umirjajo, a še vztrajajo na okoli 300-odstotnem povišanju v primerjavi s ceno iz januarja 2021. Trenutno se borzne cene plina gibajo med 70 in 80 evri/MWh in s tem še naprej povzročajo nevzdržnost obstoječih cen na strani dobaviteljev, tudi Energetike Ljubljana. Zato bo s 1. aprilom družba tako morala ponovno spremeniti redni cenik, in sicer z obstoječih 39,90 evra na MWh na 48,5 evrov za MWh oziroma z 0,03990 evra za kWh na 0,04850 evra za kWh, kar pa bo še vedno precej pod trenutno tržno ceno plina.

Tako se bo skupni mesečni strošek za mesec april 2022 (to je z vsemi dajatvami in DDV) ob pričakovani porabi plina za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 povečal za okvirno šest evrov in bo znašal 55 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa za okvirno 16 evrov in bo znašal 131evrov.
S tem se bo skupni letni strošek (z vsemi dajatvami in DDV) v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 za povprečno stanovanje v velikosti 70 m2 povečal za okvirno 191 evrov in bo znašal 691 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 m2 pa za okvirno 477 evrov in bo znašal 1.636 evrov.

V primerjavi z drugimi slovenskimi dobavitelji pa bo Energetika Ljubljana kljub napovedani ponovni podražitvi plina ostala med ugodnejšimi dobavitelji.
Kot so zapisali v družbi, si vseskozi prizadevajo, da na najboljši način zmanjšujejo učinke energetske krize na povišanje cen do končnih uporabnikov njihovih storitev in s tem zaščitijo najranljivejše skupine odjemalcev. Breme nevzdržnih cen zemeljskega plina žal še vedno leži na dobaviteljih in uporabnikih, zato pričakujejo, da bo EU le našla ustrezne rešitve, s katerimi bo lahko čim prej, vsekakor pa pred začetkom nove ogrevalne sezone izboljšala 
stanje na trgu, predvsem oblikovanje skupnega nastopa in nabave zemeljskega plina ter oblikovanje obveznih rezerv plina v EU.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.