Energetika

Energetika Ljubljana za daljinsko ogrevanje uporablja tudi odvečno toploto iz Leka

Projekt predstavlja novo dobro prakso krožnega gospodarstva v Ljubljani, v kateri sta se povezali dve različni dejavnosti – farmacija in energetika.
Energetika Ljubljana za daljinsko ogrevanje uporablja tudi odvečno toploto iz Leka

Odvečno toploto v obliki parnega kondenzata, ki jo v svojih procesih družba Lek ne more več izkoristiti, a ima še dovolj visoko temperaturo, odslej prevzema Energetika Ljubljana in jo umešča v sistem daljinskega ogrevanja. Zaradi prihranka goriv sta s tem projektom oba partnerja omogočila znižanje letnih emisij CO2 za tisoč ton. Količina tako uporabljene toplote zadošča za ogrevanje ali pripravo sanitarne tople vode za okoli 300 stanovanj v velikosti 70 m2. Voda, ki jo prihranita, pa bi napolnila dobrih 20 olimpijskih bazenov. Projekt predstavlja novo dobro prakso krožnega gospodarstva v Ljubljani, v kateri sta se povezali dve različni dejavnosti – farmacija in energetika.

Projekt prevzema odvečne toplote v obliki parnega kondenzata sta družbi Energetika Ljubljana in Lek poskusno zagnali sredi marca, to je ravno v času začetka epidemije koronavirusa. Odvečno toploto, ki je Lek v svojih procesih ne more več izkoristiti, vendar ima še dovolj visoko temperaturo, Energetika Ljubljana prevzema v sistem daljinskega ogrevanja in z njo oskrbuje odjemalce, ki jo potrebujejo za ogrevanje ali pripravo sanitarne tople vode. Zaradi prevzema odvečne toplote iz Leka se tako zniža potreba po njeni proizvodnji in porabi goriva v napravah Energetike Ljubljana. Obenem se zniža tudi poraba vode pri obeh partnerjih. In sicer v Energetiki Ljubljana za okoli 36.000 m3, kar ustreza prostornini dobrih 14 olimpijskih bazenov, 15.000 m3 hladilne mehčane vode, ki jih prihrani Lek, pa bi napolnilo dobrih šest olimpijskih bazenov. Ponovno uporabljena odvečna toplota je okolju prijazna, saj njena proizvodnja ne povzroča dodatnih emisij, obenem pa omogoča ponovno uporabo energije, ki bi bila sicer izpuščena v okolje. Po poizkusnem zagonu sistem deluje zelo uspešno.

Zamisel o izgradnji sistema, ki bi omogočal predajo odvečne toplote v distribucijsko omrežje toplote, ima sicer začetke v letu 2018, ko sta se na pobudo družbe Lek sestali strokovni skupini obeh družb in začeli z analizami razpoložljivih količin in parametrov toplote ter primopredajnega mesta. Pozitivnim rezultatom analiz je sledil dogovor o začetku projekta in septembra lani je bila podpisana pogodba o priključitvi dobavitelja odvečne toplote na distribucijski sistem toplote in njenem prevzemu. (pb)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.