Energetika

Energetika Ljubljana zagotavlja uspešno oskrbo z zemeljskim plinom

Po podatkih Energetike Ljubljana je v letu 2016 skupna distribuirana količina zemeljskega plina znašala 73.553.286 kubičnih metrov.

Energetika Ljubljana zagotavlja uspešno oskrbo z zemeljskim plinom

Kot je pojasnil Zoran Kibarovski, direktor sektorja za distribucijo plina v javnem podjetju Energetika Ljubljana, so lani kot operater distribucijskega sistema zemeljskega plina na območju MOL in sedmih primestnih občin oskrbovali odjemalce zemeljskega plina brez večjih motenj, izrednih dogodkov in nepredvidenih prekinitev distribucije plina. Stanje na  omenjenem področju je podrobneje predstavil v zadnji številki revije Megavat.

»Brez večjih izpadov je delovala tudi naša polnilnica stisnjenega zemeljskega plina na lokaciji LPP. Skupno smo v letu 2016 prodali 2.863.265 m3 plina, kar glede na leto 2015 predstavlja 38-odstotno povečanje. Razveseljivo je predvsem povečanje pri enkratnih kupcih. Prodanih je bilo 139.763 m3 plina. To predstavlja 25-odstotno povečanje prodaje in kaže na porast uporabe stisnjenega zemeljskega plina v prometu,« je poudaril Zoran Kibarovski.

Lani začela obratovati tudi polnilnica na Dolgem mostu

Kot je nadalje pojasnil direktor omenjenega sektorja, je bila leta 2016 uspešno izvedena zamenjava kompresorja kapacitete 200 m3/h s kompresorjem kapacitete 1100 m3/h na lokaciji LPP, konec leta pa je bila v obratovanje dana še CNG polnilnica na lokaciji P&D Dolgi most kapacitete 200 m3/h.

Lani so nadaljevali s prehodi odjemalcev, ki so do sedaj uporabljali utekočinjen naftni plin. Izvedli so 133 prehodov iz UNP na ZP, največji delež pa je odpadel na prehode na območju Brezovice in Dola pri Ljubljani. Skupno so od leta 2011 opravili že 875 prehodov.

V obratovanje danih 7.241 metrov glavnih plinovodov

Zoran Kibarovski je med drugim omenil tudi, da je bilo v obratovanje danih 7.241 metrov glavnih plinovodov in 178 kosov priključnih plinovodov. V distribucijski službi so sami izvedli 109 plinskih priključkov v skupni dolžini 1.774 metrov, 59 predelav in prestavitev priključnih plinovodov, 48 popravil poškodb in uhajanj na plinovodih in priključnih plinovodih in 31 prekinitev priključnih plinovodov. Poleg tega je Kibarovski predstavil še več drugih podatkov o distribucijskem sistemu zemeljskega plina v letu 2016.Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.