Energetika

Energetska učinkovitost ostaja aktualna tema MOS

Že tradicionalni Mednarodni obrtni sejem (MOS) v Celju, ki bo potekal med 12. in 18. septembrom, letos obeležuje 45. jubilej.
Energetska učinkovitost ostaja aktualna tema MOS

Ob tej priložnosti so organizatorji sejem osvežili z novo vsebinsko porazdelitvijo razstavnih programom. Obeta se še večja mednarodna zastopanost ter tematsko obarvani dnevi, s posebnimi ugodnostmi za posamezne ciljne skupine.

Tudi letos pa bosta učinkovita raba energije in potencial izkoriščanja obnovljivih virov energije znova pomembno sooblikovala sejemsko dogajanje. Že odziv tudi splošne javnosti na majskem strokovnem četverčku Energetika, Terotech-Vzdrževanje, Eko ter Varjenje in rezanje je pokazal, da je energetska učinkovitost na vseh področjih bivanja vroča tema, številni razstavljavci pa za september napovedujejo še nove ugodnosti za končne kupce. Ne le skrb za izdatke v gospodinjstvih, tudi upravljavci in lastniki poslovnih ter javnih objektov se vse bolj zavedajo pomena učinkovite rabe energije in s pridom izkoriščajo nepovratne spodbude države. Ker se pričakuje sprejetje nove EU direktive o energetski učinkovitosti, ki jo bodo pod drobnogled morala vzeti tudi slovenska podjetja, če bodo želela zagotavljati konkurenčnost na trgu, MOS letos prinaša še dodatne priložnosti vsem ponudnikom izdelkov in storitev na tem področju.

MOS bo tako ponudil najbolj celoviti pregled ponudbe izdelkov, storitev in finančnih spodbud za izkoriščanje obnovljivih virov energije ter energetske učinkovitosti na vseh nivojih življenja – v industriji, v javnem sektorju in v gospodinjstvih. Obiskovalci bodo lahko za brezplačni nasvet povprašali svetovalce energetsko svetovalne mreže ENSVET, ki jim bodo najbolj kompetentno predstavili spodbude, ki jih za obnovo obstoječih stanovanjskih stavb ali pri snovanju optimalnih rešitev za novogradnje omogoča država. Energetski sanaciji stavb, ki jo mnogi strokovnjaki vidijo kot eno od možnosti za spodbuditev gospodarske aktivnosti v Sloveniji, in rešitvam, ki jih ponujajo, bodo veliko pozornosti namenili tudi razstavljavci. V okviru sejemske predstavitve bodo organizirali in izvedli tudi vrsto predavanj, izobraževanj, okroglih miz ter delavnic na temo učinkovite in kakovostne energetske sanacije objektov. Domači in tuji strokovnjaki – med drugim bodo gostili vodilnega strokovnjaka s področja energetike in naravne svetlobe dr. Helmuta Koesterja - se bodo lotili vprašanja trajnostnega razvoja in energetske učinkovitosti v Sloveniji in EU ter možnosti in priložnosti, ki jih to odpira. (pb)

Polona Bahun
O avtorju