Obnovljivi viri

EU presegla cilj deleža obnovljivih virov energije za leto 2020

Po podatkih Eurostata je delež bruto končne rabe energije iz obnovljivih virov na ravni EU v letu 2020 znašal 22 odstotkov.

EU presegla cilj deleža obnovljivih virov energije za leto 2020

To je za dve odstotni točki nad ciljno ravnjo za leto 2020, ki je določena v evropski direktivi o spodbujanju rabe energije iz obnovljivih virov. Gre za velik dosežek in pomemben mejnik na poti EU do podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Direktiva opredeljuje tudi nacionalne cilje za leto 2020, ki so bili določeni ob upoštevanju izhodišča in celotnega potenciala obnovljivih virov energije v posamezni državi. Nacionalne cilje za leto 2020 je doseglo ali preseglo 26 držav članic, nekatere države pa so morale skleniti statistične prenose, da so dosegle svoje cilje, med njimi tudi Slovenija. 

Države članice, ki so znatno presegle svoje cilje za leto 2020, so bile Švedska in Hrvaška (obe za enajst odstotnih točk) ter Bolgarija (za sedem odstotnih točk). Franciji pa je za izpolnitev nacionalnega cilja zmanjkalo 3,9 odstotne točke.
Več kot polovico bruto končne porabe energije iz obnovljivih virov je imela Švedska (60 odstotkov), kar je tudi največji delež med državami članicami EU leta 2020. Sledita Finska s 44 odstotki in Latvija z 42 odstotki.
Najnižji delež obnovljivih virov energije pa so zabeležile Malta (enajst odstotkov), Luksemburg (12 odstotkov) in Belgija (13 odstotkov).

 

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.