Energetika

EU Ukrajini priskočila na pomoč tudi z generatorji

Zaradi vse pogostejših napadov Rusije na ukrajinsko energetsko infrastrukturo se ta sooča tudi s težavami pri oskrbi z električno energijo, zato ji je EU ponudila pomoč prek mehanizma rescEU.

EU Ukrajini priskočila na pomoč tudi z generatorji

Več držav članic EU, in sicer Avstrija, Nemčija, Švedska in Nizozemska, so kot odziv na krizo pri preskrbi z električno energijo Ukrajini prek mehanizma EU na področju civilne zaščite ponudile 157 električnih generatorjev različnih velikosti. Za dodatno okrepitev ukrajinske energetske infrastrukture pa je EU iz lastnih strateških zalog oziroma mehanizma rescEU priskrbela tudi deset električnih generatorjev velikih zmogljivosti (1 MW) v skupni vrednosti 3,57 milijona evrov, od katerih lahko vsak v izrednih razmerah zagotovi dobavo električne energije srednje veliki bolnišnici..
Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je odpremo generatorjev za Ukrajino pospremil z besedami, da ruski načrt, da bi z bombardiranjem energetskih objektov Ukrajino zavila v temo ne bo uspel. EU si bo namreč še naprej prizadevala, da po svojih močeh ohrani kolikor toliko nemoteno oskrbo z električno energijo v Ukrajini, pri čemer izrablja tudi rezerve iz mehanizma rescEU, pri čemer so se generatorji že doslej pokazali kot ključni pri odzivanju na nujne energetske potrebe v Ukrajini.

Pomoč v obliki različne elektroenergetske opreme so sicer lani Ukrajini poslala tudi nekatera slovenska elektroenergetska podjetja.
 

Brane Janjič
O avtorju