Energetika

Evropa korak bližje neodvisnosti od ruskega plina

Javna predstavitev rezultatov projektov GEXIT in REPowerEU, ki obljubljajo novo poglavje v evropski energetiki, bo v ponedeljek, 25. septembra na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Evropa korak bližje neodvisnosti od ruskega plina

Svetovalci v energetski industriji so že dolgo opozarjali na nevarnosti, ki izhajajo iz evropske odvisnosti od uvoza poceni ruskega plina. Sedanje stopnjevanje ruske vojne proti Ukrajini in posledična kriza s fosilnimi gorivi sta postavila to odvisnost v še bolj oster fokus. Vendar pa projekta GEXIT in REPowerEU predstavljata ključni korak k rešitvi te težave. Načrt REPowerEU izraža trdno odločenost evropskih voditeljev, da se znebijo tega bremena in poiščejo trajnostno alternativo ruskega plina. Cilj ni le zmanjšanje povpraševanja, temveč tudi nadomestitev plina z obnovljivimi viri, kot sta vodik in biometan. V Laboratoriju za energetske strategije in IRI UL so bili ključni partnerji pri dveh ambicioznih projektih - GEXIT in REPowerEU. Skupaj so raziskovali in razvili ukrepe, ki bi lahko Sloveniji zagotovili energetsko odpornost tudi v najtežjih trenutkih, ko bi bila oskrba z energijo ogrožena.

GEXIT - Slovenija na poti k energetski neodvisnosti

Projekt GEXIT se osredotoča na analizo obstoječih energetskih virov in identifikacijo potencialnih alternativ za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina. Rezultati kažejo na obetavne možnosti, ki segajo od razvoja lokalnih obnovljivih virov do povečanja učinkovitosti energetskih procesov.

REPowerEU - Vodilni korak k trajnostni energetiki

Načrt REPowerEU pa predstavlja ambiciozen korak k trajnostni energetski prihodnosti. Evropa bo v središču prehoda na obnovljive vire energije, s poudarkom na vodiku in biometanu. Ta premik bo ne le okrepil energetsko varnost, temveč tudi zmanjšal vpliv na okolje. Predstavitev bo ponudila vpogled v ključne ugotovitve obeh projektov ter omogočila priložnost za razpravo o nadaljnjih korakih in implementaciji predlaganih rešitev. Skupaj lahko oblikujemo prihodnost, kjer bo Evropa odločno krojila svojo lastno energetsko usodo.  Dogodek bo potekal v ponedeljek, 25. septembra, med 9:00 in 11:00, na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, v predavalnici P1.

Mare Bačnar
O avtorju