Energetika

Evropski parlament odobril načrte za obnovo zalog zemeljskega plina še pred zimo

Evropski poslanci so sprejeli uredbo, ki naj bi omogočila hitrejšo polnitev evropskih strateških zalog zemeljskega plina pred zimo in zaščitila oskrbo z energijo.

Evropski parlament odobril načrte za obnovo zalog zemeljskega plina še pred zimo

Nova uredba, ki so jo potrdili tudi ministri držav članic EU, določa, da mora biti do 1. novembra 2022 v skladiščih najmanj 80 odstotkov zalog zemeljskega plina, države članice in upravljavci skladišč pa bi si morali prizadevati za 85-odstotno raven zalog.
Da bi Evropejce zaščitili pred morebitnimi nepričakovanimi spremembami v oskrbi, bo v prihodnjih letih ta cilj 90 odstotkov. Besedilo poudarja, da morajo države članice diverzificirati vire oskrbe z zemeljskim plinom in ojačati ukrepe za energijsko učinkovitost.

S sprejeto uredbo bodo skladišča zemeljskega plina postala kritična infrastruktura, vsi upravljavci skladišč pa bodo morali pridobiti obvezen certifikat, da ne bi prišlo do zunanjega vmešavanja. Upravljavci, ki ne bodo pridobili certifikata, ne bodo mogli biti lastniki ali nadzorniki skladišč plina v EU.

Evropska komisija bo do avgusta objavila navodila, kako lahko države članice skupaj naročijo zemeljski plin. To bosta lahko prostovoljno storili dve ali več držav članic.
Uredbo mora sedaj uradno odobriti Svet EU, veljati pa bo začela po objavi v uradnem listu.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.