Energetika

Fakulteta za elektrotehniko nagrajena za projekt CyberLab

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je podelilo nagrade DigiVzornik.si 2023 desetim ustanovam v Sloveniji za njihov izjemen prispevek k digitalni preobrazbi družbe in gospodarstva. Med prejemniki te prestižne nagrade se je znašla tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za dosežek s projektom CyberLab

Fakulteta za elektrotehniko nagrajena za projekt CyberLab
Prof. dr. Andrej Kos pri prejemu nagrade DigiVzornik.si 2023

Čestitke Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za dosežek, ki odraža predanost kibernetski varnosti in izjemno zavezanost inovativnim rešitvam na področju elektroenergetike. Profesor dr. Andrej Kos, predstojnik Laboratorija za telekomunikacije, je prevzel to pomembno priznanje v Kazinski dvorani SNG Maribor. Ob tem je izpostavil pomen projekta CyberLab, ki se osredotoča na pomembno področje kibernetske varnosti. "V odprti platformi za spremljanje kibernetske varnosti CyberLab profiliramo taktike, tehnike in procedure napadalcev. Naša celovita platforma omogoča zbiranje in analizo podatkov iz različnih senzorskih sistemov, vab in podatkovnih baz. S tem omogočamo klasifikacijo ter interaktivno vizualizacijo napadov, kar bistveno pripomore k učinkovitejšemu preprečevanju napadov in zaščiti sistemov," je povedal prof. dr. Kos.

Projekt CyberLab se ponaša z inovativno rešitvijo, ki je rezultat združenega dela številnih raziskovalcev in deluje na obsežnih količinah podatkov. Poleg tega omogoča uporabo digitalnih dvojčkov za preventivno testiranje resničnih naprav in povezavo z umetno inteligenco, kar povečuje ozaveščenost o kibernetski varnosti in spodbuja uporabo drugih digitalnih rešitev. Nagrada DigiVzornik.si 2023 je priznanje za izjemne dosežke na področju kibernetske varnosti, ki jih je uspešno uresničila Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s projektom CyberLab. Projekt odpira nova vrata v boju proti kibernetskim grožnjam in predstavlja temeljni kamen za varnejšo digitalno prihodnost Slovenije. S to nagrado se ne le priznava pretekli uspeh, ampak tudi spodbuja nadaljnji razvoj inovacij ter digitalne preobrazbe v prihodnosti. Profesor dr. Andrej Kos in ekipa Laboratorija za telekomunikacije izkazujeta izjemno predanost trajnostni in varni digitalni prihodnosti Slovenije.
 

Mare Bačnar
O avtorju