Jedrska energija

Francozi v gradnjo novih jedrskih reaktorjev

EDF, francoska državna elektroenergetska družba, načrtuje gradnjo dveh novih jedrskih reaktorjev v elektrarni Penly v Normandiji na severu države, zato so začeli s postopki pridobivanja dovoljenj za gradnjo in vključitev v elektroenergetsko omrežje. Začetek pripravljalnih del načrtujejo sredi prihodnjega leta.

Francozi v gradnjo novih jedrskih reaktorjev

EDF v Franciji načrtuje gradnjo treh parov reaktorjev EPR2 – tlačnovodnih reaktorjev tretje generacije, poroča World Nuclear News. Prvi par naj bi zgradili v Penlyju, preostala para dva pa v Gravelinesu in v Bugeyu ali Tricastinu. Investitor pričakuje, da bodo z načrtovanimi reaktorji v času gradnje potrebovali 30.000 delavcev letno, v času delovanja pa naj bi ustvarili 10.000 delovnih mest.

Francoska vlada razvoj in nadaljnje delovanje jedrskih elektrarn podpira, Francija pa je s 56 trenutno delujočimi reaktorji vodilna partnerica evropskega jedrskega zavezništva, jedrske elektrarne pa so leta 2022 kljub težavam zaradi suše in tehničnim motnjam, proizvedle 63 odstotkov električne energije – najmanj od leta 1985, kljub temu pa še vedno skoraj dve tretjini vse električne energije v državi.

Francoski elektroenergetski sistem tako kljub težavam, s katerimi so se soočali v zadnjih nekaj letih, temelji na jedrski energiji. Vendar pa naj bi ta delež postopoma zmanjševali v skladu z energetskim prehodom. Do leta 2035 naj bi tako delež elektrike iz jedrskih elektrarn zmanjšali na 50 odstotkov, po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) pa naj bi država do leta 2030 vložila milijardo evrov v obnovljive vire. Do leta 2050 nameravajo desetkrat povečati zmogljivosti OVE na 100 gigavatov nazivne moči. Od tega naj bi vetrne elektrarne predstavljale 40 gigavatov.

Kljub investicijam v jedrske tehnologije v Franciji torej stremijo k širitvi svoje energetske mešanice, s čimer bodo razvijali tako obnovljive vire kot zmanjševali odvisnost od fosilnih goriv.

Katarina Prelesnik
O avtorju