Energetika

FutureFlow predstavljen v Šanghaju

Tam v teh dneh poteka dogodek China Utility Week.
FutureFlow predstavljen v Šanghaju

Projekt FutureFlow je na osrednji konferenci dogodka predstavljal direktor Področja za strateške inovacije v Elesu in koordinator projekta mag Uroš Salobir.

Občinstvu je s prezentacijo Projekt FutureFlow – razvoj mednarodnega trga za najnaprednejše storitve sekundarne regulacije frekvence v EU podrobneje predstavil projekt in njegove najpomembnejše ugotovitve in rezultate.

Poleg tega je mag. Uroš Salobir sodeloval tudi v panelni razpravi na temo razvoja modernega trga z energijo. Ob tem je poudaril, da imamo v Evropi zaradi opuščanja termoelektrarn na premog približno petnajst let časa, da najdemo druge vire fleksibilnosti in vzpostavimo sistem, ki bo omogočal zanesljivo zagotavljanje sekundarne regulacije frekvence.

Projekt FutureFlow je nastal kot odgovor na te izzive, saj so se partnerji projekta lotili preverjanja potenciala aktivnih odjemalcev za nudenje tovrstnih sistemskih storitev. Razvili so tudi prototipa dveh platform, platformo za združevanje virov prožnosti in platformo za regionalno izmenjavo virov prožnosti ter delovanje obeh platform s pilotni testi preizkusili v realnem mednarodnem okolju. Predstavitev je sklenil s podatkom, da potencial evropskega trga za sekundarno regulacijo frekvence znaša 9.133 MW in da je v tem okolju prostora za tri do pet tovrstnih platform.

Dogodek China Utility Week sestavlja več sklopov. V prvem International Smart Energy and Utilities Summit razpravljajo o industrijskih strategijah in trendih. V drugem, to so tematski seminarji, analizirajo obstoječe industrijske rešitve. Sekcija Initiate! je namenjena zagonskim podjetjem in mladim talentom. Potekajo še različni forumi, vzporedno pa se obiskovalcem dogodka predstavlja tudi več kot sto razstavljavcev.

Polona Bahun
O avtorju