Termo energija

Globalno povpraševanje po premogu naj bi se letos vrnilo na rekordno raven

Kljub ohlajanju svetovnega gospodarstva in omejitvam zaradi koronavirusa na Kitajskem se svetovna poraba premoga povečuje. K temu so močno pripomogli pretresi na energetskem trgu, zlasti naraščajoče cene zemeljskega plina po ruski invaziji na Ukrajino.

Globalno povpraševanje po premogu naj bi se letos vrnilo na rekordno raven

Po posodobljeni oceni Mednarodne agencije za energijo (IEA) naj bi se svetovna poraba premoga letos nekoliko povečala, s čimer se bo vrnila na rekordno raven izpred desetletja. Na podlagi trenutnih gospodarskih in tržnih trendov IEA napoveduje, da se bo svetovna poraba premoga letos povečala za 0,7 odstotka na osem milijard ton, ob predpostavki, da bo kitajsko gospodarstvo v drugi polovici leta okrevalo, kot je pričakovati. Letošnji globalni seštevek bi dosegel letni rekord iz leta 2013, povpraševanje po premogu pa se bo naslednje leto verjetno še povečalo na novo rekordno raven. 

Novo poročilo se osredotoča na velike pretrese na trgih premoga v zadnjih mesecih, kar ima pomembne posledice za številne države, kjer premog ostaja ključni vir za proizvodnjo električne energije in vrsto industrijskih procesov. Hkrati kurjenje velikih količin premoga po svetu povečuje zaskrbljenost glede podnebnih sprememb, saj je premog največji posamezni vir emisij CO2, povezanih z energijo. 

Svetovna poraba premoga se je lani povečala za približno šest odstotkov predvsem zaradi hitrega okrevanja svetovnega gospodarstva po začetnem šoku zaradi pandemije koronavirusa. Ta strma rast je bistveno prispevala tudi k največjemu letnemu povečanju globalnih emisij CO2, povezanih z energijo, ki so prav tako zabeležile najvišjo raven v zgodovini.

Svetovno povpraševanje po premogu letos spodbujajo naraščajoče cene zemeljskega plina, ki so v številnih državah okrepile prehod s plina na premog, ter tudi gospodarska rast v Indiji. Ti dejavniki so delno izravnani z upočasnjeno gospodarsko rastjo na Kitajskem in z nezmožnostjo nekaterih večjih premogovnikov, da povečajo svojo proizvodnjo.

Povpraševanje po premogu v Indiji je bilo od začetka letošnjega leta veliko in naj bi se zaradi rasti gospodarstva in posledično rabe električne energije v letošnjem letu povečalo za sedem odstotkov. IEA ocenjuje, da se je na Kitajskem povpraševanje po premogu v prvi polovici leta 2022 zmanjšalo za tri odstotke, saj so ponovne omejitve zaradi koronavirusa v nekaterih mestih upočasnile gospodarsko rast. Vendar bo pričakovano povečanje rasti gospodarstva v drugi polovici leta verjetno pripeljalo do porabe premoga na raven izpred leta dni. Kitajska in Indija skupaj porabita dvojno količino premoga kot preostali svet skupaj, pri čemer samo Kitajska predstavlja več kot polovico svetovnega povpraševanja po premogu.

Poraba premoga v EU naj bi se letos povečala za sedem odstotkov, potem ko se je že lani za 14 odstotkov. To je posledica povpraševanja v sektorju električne energije, kjer se premog vse pogosteje uporablja za nadomestitev plina, ki ga primanjkuje in je po ruski invaziji na Ukrajino doživel velike skoke cen. Več držav EU podaljšuje življenjsko dobo termoelektrarn, ki so sicer predvidene za zaprtje, da bi tako zmanjšale porabo plina. Vendar Evropa predstavlja le približno pet odstotkov svetovne porabe premoga.

Ker so zaradi naraščajočih cen zemeljskega plina premog postal bolj konkurenčen na številnih trgih, so se mednarodne cene premoga dvignile in med oktobrom 2021 in majem 2022 dosegle tretjo najvišjo raven vseh časov. Sankcije in prepovedi uvoza ruskega premoga po invaziji na Ukrajino so povzročile motnje na trgih, k pomanjkanju ponudbe pa so prispevale tudi težave pri drugih večjih izvoznikih. Glede na to, da se drugi proizvajalci premoga soočajo z omejitvami pri nadomeščanju ruske proizvodnje, cene na terminskih trgih premoga kažejo, da naj bi se zaostrene tržne razmere nadaljevale tudi v naslednjem letu in še kasneje.

Polona Bahun
O avtorju