e-mobilnost

Gorenjska samooskrbna kolesarnica

Gorenjske elektrarne so se skupaj s partnerji povezale z Mestno občino Kranj.

Gorenjska samooskrbna kolesarnica

V sodelovanju s partnerji Domel, Elektra balance in Beyond so Gorenjske elektrarne včeraj javnosti predstavile prvo samooskrbno kolesarnico, ki je produkt sodelovanja slovenskih podjetij in stoji pred hotelom Elegans Brdo ob polnilnih postajah za električna vozila. Gre za pilotni projekt, v katerem so partnerji združili moči in postavili kolesarnico z električnimi polnilnicami za hkratno polnjenje petih električnih koles daljšega dosega. V njej so na voljo slovenska kolesa eCult Octane, ki jih poganja Domelov elektromotor. Kolesarnica je energetsko samooskrbna, saj se napaja s pomočjo sončnih panelov, ki so nameščeni na strehi kolesarnice. Gre za popolnoma slovenski izdelek. 

Namen projekta je testirati in promovirati uporabo novih izdelkov ter inovativnih tehnologij na področju polnjenja in nadzora električnih koles. Predsednik uprave Elektro Gorenjska, dr. Ivan Šmon je izpostavil koristi povezovanja in sodelovanja z lokalnimi skupnostmi pri razvoju trajnostne mobilnosti ter poudaril, da dobre prakse, ki jih ustvarjajo z Mestno občino Kranj na področju energetike, že omogočajo postopen prehod v nizkoogljično družbo. Ob tem je dodal: »E–mobilnost postaja vse bolj pomemben segment razvoja občin in dejavnosti podjetij, posledično predstavlja pomemben korak na poti medsektorskega povezovanja energetike in transporta.« Poudaril je tudi pomen pilotnega projekta samooskrbne električne kolesarnice, ki dokazuje, da je možno združiti znanje slovenskih podjetij, predvsem pa povezati različne panoge med seboj na učinkovit in trajnosten način. (mb)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.