Termo energija

Gradbišče TEŠ 6 danes predano Alstomu

V Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) je včeraj potekal sestanek s predstavniki Alstoma, dobaviteljem glavne tehnološke opreme za blok 6.
Gradbišče TEŠ 6 danes predano Alstomu

Predstavniki investitorja in podjetja Alstom so si v skladu s terminskim načrtom ogledali gradbišče in ugotovili, da je pripravljeno za pričetek montaže primarne jeklene konstrukcije. Predstavniki Alstoma so ob tem izrazili zadovoljstvo, da je gradbišče ustrezno pripravljeno za nadaljevanje del. Gradbišče bo tako, v skladu s pogodbenimi določili, danes predano Alstomu, ki bo pričel s pripravami za montažo. Direktor TEŠ mag. Simon Tot je ob tem poudaril, da so vložili veliko naporov za zmanjšanje začetne zamude, ki je nastala zaradi pridobivanja soglasij in dovoljenj. Tako so se v zadnjem času, kljub izjemno težkim vremenskih razmeram, držali začrtanih časovnih rokov, za kar gre po njegovih besedah zahvala projektni skupini bloka 6 ter vsem izvajalcem, ki so izvajali dela na gradbišču nadomestnega bloka 6.

Predstavnikom Alstoma je bila na včerajšnjem sestanku predstavljena Koalicijska pogodba slovenske vlade za mandat 2012 - 2015, ki opredeljuje podporo izgradnji TEŠ 6, seznanili pa so jih tudi z vložitvijo predloga Zakona o poroštvu v parlamentarni postopek. Glede na to, da je vlada šele začela s polnim delovanjem, so predstavniki Alstoma trenutno situacijo sprejeli z razumevanjem. Soglasja za pričetek priprave na montažo sekundarne jeklene konstrukcije TEŠ včeraj Alstomu še ni izdal, saj bo pred odločitvijo ministrstvo, pristojno za energetiko, seznanil z ustreznimi informacijami in dejstvi ter počakal na uradno stališče vlade.

Vlada o poroštvu za TEŠ 6 predvidoma na jutrišnji seji

Kot je v oddaji Odkrito na TV Slovenija sinoči povedal finančni minister Janez Šušteršič, bo vlada predvidoma jutri obravnavala predlog zakona o poroštvu o gradnji TEŠ 6, s katerim bo jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB.

Minister za infrastrukturo Zvonko Černač, pod pristojnost katerega po novem spada energetika, je včeraj ob primopredaji poslov na okoljskem ministrstvu pojasnil, da je v koalicijski pogodbi zapisano, da bodo podprli nadaljevanje gradnje TEŠ 6 ob pregledu poteka te naložbe in predvidene finančne konstrukcije za naprej. Ob tem je dodal, da bodo odločitve sprejete v najkrajšem času.

Že dan pred tem pa je prav tako ob primopredaji poslov novi gospodarski minister Radovan Žerjav, ki bo po novem pristojen za koordinacijo pri velikih in pomembnih investicijah v državi, glede gradnje TEŠ 6 povedal, da zdaj projekta, v katerega smo vložili že več sto milijonov evrov, ekonomsko ni več smiselno opustiti. Če je bilo pri projektu kaj narobe, pa je to treba preučiti in raziskati. Same izvedbe projekta pa ni več smiselno zaustaviti, saj bi to za seboj potegnilo tudi različne pogodbene kazni, je še poudaril. (pb)

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.