Termo energija

Gradnja plinsko-parne enote PPE-TOL se nadaljuje

Pri zgradbi plinskih turbin so že vidni jasni obrisi končnega izgleda konstrukcije stavbe.

Gradnja plinsko-parne enote PPE-TOL se nadaljuje

Dela pri izgradnji plinsko-parne enote v PPE-TOL so v polnem teku. Pri zgradbi plinskih turbin in zgradbi utilizatorjev se nadaljuje izgradnja jeklene konstrukcije obeh zgradb. Pri zgradbi plinskih turbin je že mogoče videti jasne obrise končnega izgleda konstrukcije stavbe, pri zgradbi utilizatorjev pa gre še vedno za jeklene osamelce, ki zgoraj še niso povezani s strešnimi nosilci, ki bodo dajali okvir bodoči zgradbi.

Nadaljuje se izgradnja prvega utilizatorja s toplotno izolacijo in ohišjem. Napredovala je tudi izvedba drugega utilizatorje, kjer so postavljeni vsi stebri in se bo v tem mesecu nadaljevalo z dokončanjem konstrukcije, začela pa se bo izvedba toplotne izolacije z ohišjem.

Pri elektro objektu nadaljujejo z izgradnjo betonske konstrukcije, kjer je bila zabetonirana plošča na koti +19.00, izvajajo se tudi že stene stopnišč in dvigala nad to ploščo. Betonska konstrukcija bo predvidoma končana še v avgustu. V objektu se izvajajo tudi  zidarska in slikopleskarska dela na stenah in stropovih, začela se je tudi izvedba epoksi tlakov v transformatorskih prostorih.

Dobro napreduje tudi gradnja in obnova internega sistema oskrbe z gorivom – plinovod in oljevod ter sezonski rezervoarji goriva, kjer izvajalci delajo še vedno na vseh delih razmeroma obsežnega gradbišča in na nekaterih delih dela že končujejo.

Kot je znano, bo plinsko parna enote PPE-TOL nadomestila dva od treh premogovnih blokov ter tako omogočila 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga v enoti TE-TOL, s tem pa bo primarni energent za proizvodnjo toplotne in električne energije postal zemeljski plin. Gre za največjo energetsko-okoljsko naložbo v Ljubljani, predstavlja pa tudi pomemben korak za državo, saj se bodo z nadomeščanjem premoga z zemeljskim plinom zmanjšale emisije prahu, žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in ogljikovega dioksida. Ne nazadnje pa zemeljski plin predstavlja okoljsko ustrezen energent za prehod v nizkoogljično družbo, k čemur se je zavezala tudi Slovenija.

Vrednost investicije PPE-TOL od leta 2019 do izgradnje, brez upoštevanja že vloženih sredstev do konca leta 2018 in brez stroškov financiranja, je ocenjena v višini dobrih 132,6 milijona evrov. Do sedaj so za investicijo namenili 40 milijonov evrov (brez DDV), od tega v lanskem letu dobrih 25 milijonov evrov (brez DDV), v letošnjem letu pa bodo za izgradnjo tega kompleksnega in zahtevnega projekta namenili okoli 64 milijonov evrov (brez DDV).

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.