Hidro energija

HESS-ov robot za varnejšo izvedbo podvodnih del

Preventivni pregledi podvodne opreme pri vzdrževalnih delih na hidroelektrarni bodo od zdaj naprej izvajani s pomočjo robota.

HESS-ov robot za varnejšo izvedbo podvodnih del

V družbi HESS sodelujejo z izvajalci potapljaških storitev, saj se pri vzdrževalnih aktivnostih na hidroelektrarnah služba hitro sreča tudi s podvodnimi deli. Ker vsak potop predstavlja določeno tveganje in nevarnost za potapljača, stremijo k temu, da bi vsaj del potopov nadomestili s podvodnim robotom ali drugo primerno napravo. Možnost uporabe nove tehnologije pri podvodnih pregledih in njeno uporabnost ter funkcionalnost v reki Savi so preverjali že konec leta 2020. Takrat so z robotom francoskega proizvajalca izvedli poskusni potop in pregled prelivnega polja HE Krško. Z uporabo robota želijo predvsem zmanjšati tveganja za primere, ko potopi potapljaškega osebja niso zares nujni in jih lahko z enako učinkovitostjo nadomesti tehnologija. 

Dobra novica je, da bodo preventivni pregledi podvodne opreme pri vzdrževalnih delih na HE, s pomočjo robota lahko izvedeni s še večjo mero varnosti. Sistem hkrati omogoča tudi povezavo z GPS sistemom in sonarjem ter tako sovpada s sonarskimi meritvami, kar dodatno izboljša tudi izvajanje in rezultate batimetričnih meritev, s katerimi spremljajo spreminjanje rečnega dna in načrtujejo morebitne ukrepe.

Mare Bačnar
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.