Hidro energija

HESS skrbi za Savo

Prihodnost človeštva je v veliki meri odvisna od neokrnjene narave, zato v družbi HESS pri izvajanju svoje dejavnosti še učinkoviteje preverjajo in ustrezno skrbijo za naravovarstvene ureditve in kvalitetno stanje podzemnih ter nadzemnih voda.

HESS skrbi za Savo

V družbi HESS na svoje delovanje v okolju gledajo širše in na različnih področjih iščejo skupne točke za kakovostnejše sobivanje. Lokalnim skupnostim in prebivalstvu tako zagotavljajo zaščito pred poplavami, skrbijo za bogatenje podzemnih voda in dvig podtalnice ter s tem ohranjanje zalog pitne vode ter možnosti namakanja kmetijskih površin. Močno se zavedajo pomena ohranjanja vodnih virov, saj s pomočjo vode, kot najčistejšega vira energije, Sloveniji zagotavljajo prepotreben delež električne energije iz obnovljivih virov. 

Državno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah na pretočni akumulaciji HE Brežice                                              Državno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah na pretočni akumulaciji HE Brežice

V začetku junija v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini ter Srbiji že petnajst let obeležujemo mednarodni dan reke Save, ki s pretočnimi akumulacijami hidroelektrarn in vsakoletnimi dogodki ter prireditvami omogoča razvoj športa in turizma ter povezuje prebivalce vzdolž celotnega porečja. Sava, najdaljša slovenska reka, ima že od nekdaj velik pomen za življenje ljudi ob njej. Po slovenskih tleh teče 220 km, od tega 60 km skozi Posavje. Sava je večkrat poplavljala, menjala tok in si ustvarila novo strugo. Ohranjeni mejni kamni v stari strugi Save pričajo o nekdanji kranjsko-štajerski deželni meji. Meja med Kranjsko in Štajersko je potekala po Savi vse do konca druge svetovne vojne, ko je Kranjska kot dežela prenehala obstajati. V preteklosti je bila Sava pomemba rečna pot, po kateri sta potekala promet in trgovina z blagom iz avstrijskih pokrajin proti jugovzhodu, ugodna lega ob Savi pa je vplivala na nastanek in razvoj številnih mestnih in trških naselij.

                                               V družbi HESS z gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi z reko tesno sodelujejo. 

Mare Bačnar
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.