Hidro energija

HESS v skrbi za okoliške vode

Voda je za družbo HESS odločilni naravni obnovljivi vir, iz katerega še vedno proizvaja večino električne proizvodnje, zato ji v Hidroelektrarnah na Spodnji Savi posvečajo veliko pozornosti.

HESS v skrbi za okoliške vode

Letošnji Svetovni dan voda s sloganom ''Skrito naj postane vidno'' opozarja na podzemne vode in nas spodbuja, da ozavestimo pomen tega naravnega daru. Skoraj vsa tekoča sladka voda na svetu je podzemna voda, ki podpira oskrbo s pitno vodo, sanitarne sisteme, kmetijstvo, industrijo in ekosisteme, ima pa tudi ključno vlogo pri prilagajanju na podnebne spremembe. Slovenija je bogata z vodami, se pa te izrazito sezonsko spreminjajo. Zato je izredno pomembno napajanje vodonosnikov, zadrževanje nadzemnih voda in shranjevanje vode v obliki podzemne vode.

Voda je za družbo HESS odločilni naravni obnovljivi vir, iz katerega še vedno proizvajajo večino električne proizvodnje. Ker se tega močno zavedajo, namenjajo tako nadzemnim kot podzemnim vodam veliko pozornosti. Skrbno spremljajo njihovo kakovost in vodostaj ter razvoj življenja ob in v njih. Rast prebivalstva, hitra urbanizacija in gospodarski razvoj povzročajo večje povpraševanje po vodi, energiji in hrani. Hidroelektrarne kot večnamenski projekti zasledujejo prav te cilje – proizvajajo okolju prijazno električno energijo, skrbijo za ohranjanje in bogatenje podtalnice ter omogočajo pridelavo hrane, neodvisno od vremenskih razmer.

V družbi HESS sporočajo, da je pomembno iskanje ravnovesja med željami in potrebami človeka na eni strani ter ohranjanjem narave na drugi, z vodo, kot eno najpomembnejših strateških surovin, pa je nujno ravnati skrbno in preudarno, da bomo lahko njeno bogastvo uživali čim dlje. 

Mare Bačnar
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.