Hidro energija

Hidroelektrarna Sava zaradi požara ne obratuje

V nedavnem nočnem požaru starejše zapuščene stavbe v Majdičevem logu je bila poškodovana tudi hidroelektrarna Sava, ki se nahaja neposredno ob pogoreli stavbi. 

Hidroelektrarna Sava zaradi požara ne obratuje

Hidroelekrarna Sava je zaradi škode prenehala obratovati, sanacijo pa bo družba Elektro Gorenjska začela takoj in celovito, saj želijo, da bo energetski objekt zanesljiv in varen. Škoda na objektih je velika, tako neposredna, kot tudi posredna zaradi nezmožnosti proizvodnje električne energije, in bo znana na osnovi podrobnih ogledov. V hidroelektrarni Sava se nahajajo štirje agregati za proizvodnjo električne energije. Pogorel je del strojnice, v katerem se nahajata agregat C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode sta močno poškodovana tudi agregat A in B,  poškodovane pa so tudi vse kabelske povezave. Elektrarna do celovite sanacije ne bo zmožna obratovanja.

Proizvodnja zelene električne energije v hidroelektrarni je znašala med 10 in 12 tisoč megavatnih ur letno, kar zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev. Hidroelektrarna ni pomembna le z vidika proizvodnje, njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja.

 

Mare Bačnar
O avtorju