Omrežja

Hidroelektrarne maja za tretjino manj od pričakovanj in za polovico manj kot lani

Hidroelektrarne so maja v prenosno omrežje oddale zgolj 325,8 milijona kilovatnih ur, kar je bilo skoraj polovico manj kot lani in za dobrih 30 odstotkov manj od prvotnih bilančnih napovedi.

Hidroelektrarne maja za tretjino manj od pričakovanj in za polovico manj kot lani

Letošnje leto se bo, vsaj po prvih petih letošnjih mesecih sodeč, v zgodovino elektrogospodarstva zapisalo kot hidrološko eno najslabših, posledično pa se tudi v hidroelektrarnah soočajo s težavami pri uresničevanju letošnjih proizvodnih načrtov. Elektrarne na naših osrednjih vodotokih so tako maja v prenosno omrežje oddale zgolj 325,6 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za kar 322,5 milijona manj kot maja lani.
Nič kaj spodbudnejši niso niti rezultati za prvih pet letošnjih mesecev, saj smo iz elektrarn na Dravi, Savi in Soči v navedenem obdobju pridobili le milijardo 186,7 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 44,3 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju in tudi za 31,2 odstotka manj, kot je bilo sprva napovedano z letošnjo elektroenergetsko bilanco.
Nekoliko spodbudnejši so skupni proizvodni rezultati, pri čemer so domače elektrarne v prvih petih letošnjih mesecih v prenosno omrežje skupaj oddale 5 milijard 217,9 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za 336,8 milijona kilovatnih ur ali za 6,1 odstotka manj kot v enakem času lani. 
Ob tem smo v prvih petih letošnjih mesecih iz sosednjih elektroenergetskih sistemov uvozili 4 milijarde 18,2 milijona kilovatnih ur ali za 12,6 odstotka več elektrike kot lani, na tuje pa je romalo 3 milijarde 689,6 milijona kilovatnih ur ali za 0,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.