Energetika

Hidroelektrarne še naprej krepko nad prvotnimi načrti

Hidroelektrarne na Dravi, Savi in Soči so v prvih devetih letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddale že 3.431 GWh električne energije, kar je bilo za skoraj 61 odstotkov več kot lani in tudi za 16 odstotkov nad prvotnimi bilančnimi pričakovanji.

Hidroelektrarne še naprej krepko nad prvotnimi načrti

Proizvodnja električne energije iz naših osrednjih hidroelektrarn bo letos med doslej boljšimi, saj so hidrološke razmere že vse od začetka leta ugodne, podobne razmere pa je pričakovati tudi v naslednjih nekaj mesecih. Bilančne napovedi presegajo na vseh vodotokih, pri čemer so Dravske elektrarne v prenosno omrežje do konca septembra oddale že 2 milijardi 162,3 milijona kilovatnih ur električne energije ali za 52,6 odstotka več kot lani in za 18,7 odstotka več kot je bilo načrtovano z elektroenergetsko bilanco. Za dobre 103 odstotke so lanske primerjalne rezultate presegle tudi elektrarne na zgornji in spodnji Savi, ki so skupaj k pokrivanju potreb prispevale 753,3 milijona kilovatnih ur in tako prvotne bilančne napovedi presegle za 16,8 odstotka. Za 5 odstotkov pa je bila boljša od sprva pričakovane tudi proizvodnja Soških elektrarn, ki so v navedenem obdobju oddale 515,4 milijona kilovatnih ur oziroma za dobrih 49 odstotkov več kot lani. Po zaslugi dobre letošnje hidroproizvodnje in stabilne proizvodnje NEK so lahko bile manj obremenjene turbine v termoelektrarni Šoštanj, ki je v tem času v prenosno omrežje oddala milijardo 930,5 milijona kilovatnih ur električne energije (za 15,1 odstotka manj kot lani), pa tudi v TE-TOL, kjer so k pokrivanju potreb v prvih devetih mesecih prispevali 112,5 milijona kilovatnih ur (za 35,6 odstotka manj kot lani). 
Do prisilne zaustavitve v oktobru je dobro delala tudi NEK, ki je k skupnemu izkupičku iz domačih elektrarn v višini dobrih 10 milijard kilovatnih ur prispevala 4 milijarde536,9 milijona kilovatnih ur električne energije in s tem lanske primerjalne rezultate presegla za 2,4 odstotka.

Brane Janjič
O avtorju