Hidro energija

Hidrološke razmere na začetku leta precej ugodnejše od lanskih

Hidroelektrarne na osrednjih slovenskih rekah so v prvih treh letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddale 830,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za dobrih 39 odstotkov več kot lani.

Hidrološke razmere na začetku leta precej ugodnejše od lanskih

Pogledi na korita Drave, Save in Soče so na začetku leta precej bolj optimistični, kot so bili v enakem času lani, ugodnejše hidrološke razmere pa potrjujejo tudi proizvodni rezultati hidroelektrarn.
Te so v prvih treh letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddale 830,9 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 39,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani in tudi za 5,9 odstotka več od prvotnih bilančnih napovedi. Večji letošnji pretoki so bili v prvih treh letošnjih mesecih še zlasti opazni na Savi, kjer so elektrarne na zgornjem in spodnjem delu Save skupaj lansko proizvodnjo letos presegle za skoraj 92 odstotkov in v prenosno omrežje od začetka leta do konca marca oddale 238,2 milijona kilovatnih ur električne energije. Za skoraj tretjino se je v navedenem obdobju povečal tudi izkupiček elektrarn na Soči, ki so prispevale 164,9 milijona kilovatnih ur električne energije, za slabo petino pa je bila v prvem letošnjem trimesečju večja tudi proizvodnja elektrarn na Dravi, ki so oddale 427,9 milijona kilovatnih ur električne energije.

Drugače smo iz domačih virov v prvih treh letošnjih mesecih uspeli zagotoviti  3 milijarde 23,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo sicer za 4,9 odstotka manj kot v enakem času lani in tudi za 5,8 odstotka manj od prvotnih bilančnih pričakovanj. Večja odstopanja je bilo v tem času opaziti predvsem pri proizvodnji TEŠ, ki je v prvih treh letošnjih mesecih v prenosno omrežje oddala le 605,2 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 38,8 odstotka manj kot v enakem času lani. Na drugi strani pa je Nuklearna elektrarna Krško po uspešni lanski nadgraditvi primerjalne rezultate z oddanimi milijardo 507 milijoni kilovatnih ur presegla za 1,4 odstotka.

Iz sosednjih elektroenergetskih sistemov smo v prvem trimesečju prevzeli 2 milijardi 719,8 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za 14,3 odstotka več kot lani, na tuje pa smo oddali dve milijardi 475,2 milijona kilovatnih ur ali za 20,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Brane Janjič
O avtorju