Obnovljivi viri

Holding Slovenske elektrarne krepi proizvodnjo iz sončnih elektrarn

V skupini HSE trenutno obratuje sedem sončnih elektrarn, ki na leto zagotavljajo električno energijo za oskrbo 1.600 povprečnih gospodinjstev.

Holding Slovenske elektrarne krepi proizvodnjo iz sončnih elektrarn

Družbe iz skupine Holdinga Slovenske elektrarne s svojimi sedemnajstimi hidroelektrarnami na Dravi, Savi in Soči, osemindvajsetimi malimi hidroelektrarnami,  črpalno hidroelektrarno in sedmimi sončnimi elektrarnami na leto proizvedejo več kot dve tretjini vse slovenske električne energije iz obnovljivih virov, v prihodnje pa želijo ta delež še povečati. Med usmeritvami in projekti, s katerimi želijo podpreti zeleni prehod, je vse več tudi sončnih elektrarn, med katerimi je največja SE Prapretno, ki je postavljena na degradiranem območju bivšega odlagališča elektrofiltrskega pepela in žlindre TE Trbovlje. SE Prapretno je s 3 MW moči trenutno tudi največja sončna elektrarna v Sloveniji, od začetka zagonskih in funkcionalnih preizkusov, ki so se začeli 4. aprila letos, pa je do 25. maja proizvedla že 773 MWh električne energije, kar zadostujejo za letno oskrbo približno 180 povprečnih gospodinjstev. Vse sončne elektrarne skupine HSE sicer na leto zagotavljajo dovolj elekrične energije za pokritje potreb več kot 1.600 povprečnih gospodinjstev.
Kot navajajo v HSE, bodo v drugi fazi izgradnje SE Prapretno njeno moč povečali do skupnih približno 13 megavatov, njej pa se bodo kmalu pridružile tudi sončne elektrarne na nekaterih drugih območjih. Tako je že v poskusnem obratovanju nedavno zgrajena sončna elektrarna Zlatoličje moči 2,5 megavata na odvodnem kanalu istoimenske hidroelektrarne. Naslednji korak je gradnja še preostalih segmentov sončne elektrarne Zlatoličje – Formin na dovodnih in odvodnih kanalih obeh hidroelektrarn, skupne moči približno 30 megavatov in povprečne letne proizvodnje približno 37.000 MWh električne energije, v HSE pa intenzivno proučujejo tudi možnosti podobne nadgradnje že obstoječih lastnih energetskih objektov, kot tudi druge možne lokacije. 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.