Energetika

HSE bo sodeloval pri projektu vzpostavitve Severnojadranske vodikove doline

Omenjeni projekt, v katerem poleg slovenskih sodelujejo tudi hrvaški in italijanski partnerji, se poteguje tudi za nepovratna evropska sredstva iz programa Horizon.

HSE bo sodeloval pri projektu vzpostavitve Severnojadranske vodikove doline

Projekt Severnojadranske čezmejne vodikove doline (Nort Adriatic Hydrogen Valley -NAHV) predstavlja izjemno pomembno regionalno sodelovanje treh sosednjih držav Slovenije, Hrvaške in Italije in z 18 pilotno demonstracijskimi projekti vzpostavlja zahteven vodikov ekosistem. V konzorciju sodeluje kar 34 partnerjev iz raziskovalne in institucionalne sfere ter iz industrije – energetike in transporta. Gre za vzpostavitev okvira sodelovanja z namenom spodbujanja energetskih rešitev in inovacij, ki temeljijo na vodiku, ter s tem vzpostavitev vrednostnih verig z namenom prispevanja k doseganju ciljev iz Evropskega zelenega dogovora ter Evropske strategije za vodik. Omenjeni projekt ima tudi široko podporo s strani pristojnih ministrstev vseh treh držav in tudi evropske komisije, potegoval pa se bo tudi za sredstva iz programa Horizon (Horizon-JTI.CLEANH2-2022), na razpis katerega je vlogo v začetku tega tedna kot vodilni partner omenjenega projekta. poslala tudi Služba za razvoj in investicije HSE. 
Razpis namenja 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev in navaja cilj vzpostavitve letne proizvodne zmogljivosti za 5.000 ton obnovljivega vodika, pri čemer je treba zagotoviti minimalno 20 odstotkov te količine za čezmejno izmenjavo znotraj vključenih držav. Rezultati razpisa naj bi bili sicer znani konec letošnjega leta. Posebnost razpisa je tudi, da projekt lahko pridobi t. i. pečat odličnosti, ki je pomembna referenca ter omogoča prednostni dostop do drugih nacionalnih in evropskih sredstev.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.