Energetika

Hude težave z oskrbo tudi na Gorenjskem

Zaradi obilnega sneženja in žledu na Gorenjskem je oskrba z električno energijo motena tudi na območju Elektra Gorenjska.  
Hude težave z oskrbo tudi na Gorenjskem

Trenutno je na Gorenjskem še vedno motena oskrba z električno energijo na več kot 190 transformatorskih postajah, kar pomeni, da je približno 5.000 odjemalcem motena oz. prekinjena oskrba z električno energijo, so sporočili iz Elektra Gorenjska.  

Obilno sneženje, ki je zajelo večji del Slovenije, je v soboto, 1. februarja 2014, na območju Gorenjske prehajalo v zmrznjen dež in sneg, ki se je oprijemal drevja, drogov in vodnikov. Zaradi dodatne obremenitve je prihajalo do lomljenja vejevja in podiranja dreves, povesov vodnikov in celo zrušitve daljnovodov. Vse to je na omrežju Elektra Gorenjska povzročilo precej preglavic.  

Največ težav zaradi žleda in južnega snega je bilo na območju Poljanske doline, Krvavca, doline Kokre z Jezerskim, v vaseh pod Storžičem, v Tržiču proti Jelendolu, širšem območju Kranja (Nemilje, Besnica), okolici Jesenic in Radovljice (Kropa), prav tako na območju Bohinja proti Rudnem Polju in na Pokljuki.  

Na terenu so vse razpoložljive ekipe in zunanji kooperanti, ki se po svojih najboljših močeh trudijo odpravljati napake na daljnovodnih povezavah. Ekipe se intenzivno prizadevajo, da bodo odjemalci v najkrajšem možnem času oskrbljeni z električno energijo, posledice snegoloma pa bodo odpravljali zagotovo še ves teden.  

Zaradi izrednih razmer v tem trenutku v Elektru Gorenjska še ne morejo podati informacije o ocenjeni škodi, saj se stanje iz ure v uro spreminja. Uporabnike električne energije prosijo za razumevanje. (mj)