Jedrska energija

IJS in Ministrstvo za energijo iz ZDA krepita medsebojno sodelovanje

Mednarodno konferenco NENE, ki je v teh dneh v Portorož privabila jedrske strokovnjake iz vsega sveta, so obogatili tudi spremljevalni dogodki. Eden uvodnih dogodkov v konferenco je bil podpis Izjave o nameri med Institutom Jožef Stefan (IJS) in Ministrstvom za energijo iz Združenih držav Amerike. Obe organizaciji s podpisom izjave krepita tehnološko sodelovanje in izmenjavo informacij za področje civilne rabe jedrske energije.

 

IJS in Ministrstvo za energijo iz ZDA krepita medsebojno sodelovanje

Izjavo o nameri sta podpisala direktor IJS, dr. Boštjan Zalar, in Sean Tyson, višji svetovalec Urada za jedrsko energijo ZDA, ob podpisu pa sta bila prisotna tudi slovenski minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dr. Igor Papič, ter veleposlanica ZDA v Sloveniji Jamie L. Harpootlian.

Kot so ob tem sporočili z IJS, je glavni cilj tega podpisa podpirati in spodbujati dvostranske in večstranske znanstvene raziskovalno-razvojne dejavnosti v zvezi s civilno rabo jedrske energije, zlasti skupne raziskovalno-razvojne projekte med raziskovalnimi ustanovami Združenih držav Amerike in Republike Slovenije. V okviru medsebojnega sodelovanja bodo slovenski študentje in raziskovalci lahko dostopali do javno dostopnih znanstvenih in tehničnih informacij, obiskovali skupne seminarje, delavnice, simpozije in druga znanstvena srečanja, katerih namen je opredeliti najbolj obetavna področja raziskav in razvoja v obeh državah ter posebne projekte dvostranskega sodelovanja.

Sean Tyson iz ameriškega energijskega ministrstva je ob tem izpostavil, da je njihovo ministrstvo že do zdaj več kot desetletje aktivno sodelovalo tako s slovensko vlado kot raziskovalnimi institucijami. Dodal je, da ima Slovenija pomembno in aktivno vlogo v evropski jedrski skupnosti, zato se veselijo tudi novega sodelovanja na področju izmenjave informacij in raziskovanja.

Katarina Prelesnik
O avtorju