Energetika

Iz bilančne sheme izstopilo največ članov doslej

Na področju bilančne sheme lani dinamično leto.
Iz bilančne sheme izstopilo največ članov doslej

Število članov na slovenskem trgu z elektriko je v zadnjih letih vztrajno naraščalo, leto 2016 pa je prvo po letu 2010, ko je zabeležen padec števila članov bilančne sheme. V primerjavi z letom 2015 se je število članov bilančne sheme sicer zmanjšalo za članov in konec lanskega leta štelo 75 članov.

Leta 2016 je bilo v bilančno shemo operaterja trga na novo vključenih osem članov, od tega štiri domače in štiri tuje družbe. Skupaj je bilo v Sloveniji 31. decembra lani registriranih 54 bilančnih skupin (17 slovenskih in 37 tujih podjetij) in 21 bilančnih podskupin (18 slovenskih in tri tuja podjetja).

Po drugi strani je iz bilančne sheme izstopilo kar 17 članov, kar je največ doslej. Borzen sicer neposrednega vpliva na število članov v bilančni shemi nima, razlogov za takšno zmanjšanje pa je več. Tako je na primer nekaj družb prenehalo trgovati na BSP Regionalni Energetski Borzi in posledično izstopilo iz bilančne sheme operaterja trga, izstop določenih družb pa je povezan z njihovo reorganizacijo oziroma prestrukturiranjem. Število bilančnih podskupin se je zmanjšalo tudi zaradi spremembe v načinu izvedbe avkcije za nakup električne energije za pokrivanje izgub in oskrbe SODO v elektrodistribucijskem omrežju. V primerjavi s prejšnjim letom, ko je bila avkcija izvedena za vsako posamezno omrežje, je bila letos izvedena za celotno območje Slovenije in posledično je bila ustanovljena samo ena bilančna podskupina SODO namesto petih distribucijskih podjetij.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.