Energetika

Izbirali bodo med devetimi prijavami na javni razpis

V Energetiki Ljubljana je v teku postopek pregleda prijav na razpis glede PPE-TOL, nato bo sledilo priznanje usposobljenosti gospodarskim subjektom, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje.
Izbirali bodo med devetimi prijavami na javni razpis

Kot so pojasnili v družbi Energetika Ljubljana, trenutno čakajo na dokumentacijo, vezano na dopolnitve prijav na javni razpis v zvezi z gradnjo nove plinsko-parne enote (PPE-TOL). Odvisno od popolnosti dopolnitev, načrtujejo, da bo ta del postopka zaključen med koncem januarja in sredino februarja.

Energetika Ljubljana je oktobra lani objavila javni razpis po postopku konkurenčnega dialoga za pridobitev ponudb glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote. Ta bo nadomestila dva premogovna bloka v enoti TE-TOL in s tem omogočila, da se večina premoga z letom 2021 umakne iz Ljubljane.

Do vključno 8. decembra 2017, ko je bil čas za oddajo prijav v prvo fazo postopka, v katerem bodo podelili sposobnost prijavljenim gospodarskim subjektom, ki bodo izpolnjevali pogoje za priznanje sposobnosti, je bilo oddanih devet prijav.

Cilj razpisa za dobavo glavne tehnološke opreme je izbrati dobavitelja za glavni sklop tehnološke opreme, ki ga sestavljata dve plinski turbini z utilizatorji in pripadajočo opremo, razreda električne moči cca 2 x 50 megavatov. Zaključek vseh postopkov v okviru tega razpisa je predviden do konca avgusta 2018.

Po besedah Hermana Janeža, direktorja razvojnega sektorja družbe Energetika Ljubljana, je celotna vrednost plinsko-parne enote (PPE-TOL) ocenjena na 128 milijonov evrov. Ta bo nadomestila dva najstarejša od sicer treh premogovnih blokov v enoti TE-TOL. Premogovni blok 3, ki je bil leta 2008 predelan z namenom sokurjenja premoga in lesnih sekancev, bo ostal v obratovanju ter zagotavljal možnost uporabe različnih primarnih goriv in obnovljivih virov energije v enoti TE-TOL. Uporaba premoga v Ljubljani se bo tako z letom 2021 zmanjšala za dobrih 70 odstotkov. 

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.