Energetika

Izbor ponudnika za plinsko-parno enoto v TE-TOL vse bliže

Po izgradnji nove plinsko-parne enote, ki naj bi jo končali leta 2022, bo poraba premoga v TE-TOL  manjša kar za 70 odstotkov.
Izbor ponudnika za plinsko-parno enoto v TE-TOL vse bliže
Energetika Ljubljana je prejela končni tehnični ponudbi in prvi komercialni ponudbi glavne tehnološke opreme za načrtovano izgradnjo plinsko-parne enote v enoti TE-TOL. Ponudbi sta oddala oba predhodno kvalificirana ponudnika, in sicer Konzorcij SIEMENS AG Österreich in SIEMENS, d.o.o. Slovenija, ter Mytilineos HOLDINGS S.A. iz Grčije. Omenjeni Siemensov konzorcij je glavno tehnološko opremo pripravljen dobaviti za 194,3 milijona evrov, ponudba grškega holdinga pa je precej nižja in znaša 133,9 milijona evrov.
Kot so sporočili iz Energetike Ljubljana, bo razpisna komisija v naslednjih tednih končni (zavezujoči) tehnični ponudbi in prvi komercialni ponudbi obeh ponudnikov podrobno preučila in, če bo ugotovljeno, da ponudbi izpolnjujeta vse naročnikove zahteve, bosta ponudnika pozvana na dodatna komercialna pogajanja, cilj katerih je pridobitev končnih in hkrati zavezujočih komercialnih ponudb. 
Energetika Ljubljana je javni razpis za pridobitev ponudbe za glavno tehnološko opremo objavila že konec oktobra 2017, na razpis pa se je marca lani odzvalo devet kandidatov. V nadaljnji postopek konkurenčnega dialoga sta se nato uspešno kvalificirala omenjena dva, pri čemer je z obema kandidatoma lani potekal konkurenčen dialog, v sklopu katerega sta nato oba konec avgusta 2018 oddala svoji prvi tehnični ponudbi za dobavo glavne tehnološke opreme, 1. februarja letos pa tudi končni tehnični in prvi komercialni ponudbi.
Po zgraditvi nove enote občutno manj izpustov

Načrtovana plinsko-parna enota v TE-TOL bo z letom 2022 nadomestila dva premogovna bloka in s tem omogočila kar 70-odstotno zmanjšanje porabe premoga. Premogovni blok 3, ki je bil leta 2008 predelan z namenom sokurjenja premoga in lesnih sekancev, bo ostal v obratovanju ter zagotavljal razpršenost primarnih goriv in uporabo obnovljivih virov energije. Energetika Ljubljana je namreč največji uporabnik lesne biomase v energetske namene v Sloveniji. Na leto porabi 1,1 milijona gigajoulov lesnih sekancev oziroma dobrih 100.000 ton, kar predstavlja 16 odstotkov toplotne in električne energije iz obnovljivih virov. 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.