Omrežja

Januarja 3,3-odstotna rast odjema

Slovenski odjemalci so iz prenosnega omrežja januarja prevzeli milijardo 215,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,3 odstotka več kot januarja lani.

Januarja 3,3-odstotna rast odjema

Nadaljevanje trenda rasti povpraševanja po električni energiji, ki ga je bilo zaznati praktično skozi vse lansko leto, se nadaljuje tudi v tem letu, in sicer je bilo prvi letošnji mesec iz prenosnega omrežja prevzetih milijardo 215,4 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 3,3 odstotka več kot januarja lani. Ob izpolnitvi bilančnih napovedi bi bil januarski odjem še za 1,9 odstotka večji, pri čemer je bilo velika odstopanja zaznati še zlasti pri neposrednih odjemalcih. Ti so januarja prevzeli »le« 109,5 milijona kilovatnih ur električne energije oziroma za 7 odstotkov manj kot lani in celo za 25,5 odstotka manj, kot je bilo napovedano z elektroenergetsko bilanco. Na drugi strani smo zabeležili povečan odjem distribucijskih podjetij, ki so s prevzetimi milijardo 68,6 milijona kilovatnih ur lanske primerjalne rezultate januarja presegla za 4,5 odstotka. Za 3,2 odstotka pa je bil v primerjavi z lanskim večji tudi odjem črpalne hidroelektrarne Avče, ki je za potrebe črpanja januarja prevzela 37,3 milijona kilovatnih ur električne energije.

Odjemalci v Sloveniji so sicer v letu 2021 iz prenosnega omrežja prevzeli 12. milijard 725 milijonov kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,4 odstotka več kot leto prej. 

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.