Zanimivosti

Jedrska baterija za 50 let energije

Morda se že kmalu bliža doba, ko mobilnih naprav ne bo več treba polniti na klasični način. Na Kitajskem so namreč razvili jedrsko baterijo, ki lahko zagotavlja stabilno polnjenje kar 50 let. Projekt je v fazi pilotnega testiranja, nato načrtujejo proizvodnjo v večjem obsegu. 

Jedrska baterija za 50 let energije

Razvoj jedrskih tehnologij ni usmerjen le na objekte velikih razsežnosti, ampak tudi vsakodnevno rabo. Na področju razvoja jedrskih baterij so se raziskovalci že desetletja soočali z izzivi, kako varno shraniti njeno moč v majhnem prostoru. V kitajskem podjetju Betavolt so prepričani, da so se s tem izzivom spopadli uspešno in razvili miniaturno jedrsko baterijo s 50-letno življenjsko dobo.

Kot pravijo v podjetju, lahko njihova jedrska baterija 50 let stabilno proizvaja električno energijo, brez polnjenja ali vzdrževanja. Velikost baterije je 15 x 15 x 5 mm, kar pomeni, da je manjša od kovanca. Trenutno je še v fazi pilotnega testiranja, nato pa nameravajo vzpostaviti masovno proizvodnjo za komercialne potrebe, kot so mobilni telefoni in droni, hkrati pa te baterije stabilno polnjenje lahko zagotavljajo tudi za potrebe opreme za umetno inteligenco, medicinsko opremo, mikroelektromehanske sisteme, napredne senzorje, manjše drone in mikro robote.

O jedrski bateriji

Jedrska baterija temelji na uporabi elementa nikelj-63 kot glavnega vira energije ter diamantnega polprevodnika kot pretvornika energije, so o bateriji zapisali v podjetju. Ta pretvornik deluje kot enosmerni vir energije in omogoča proizvodnjo impulznega napajanja z daljšo življenjsko dobo, ki jo še dodatno izboljšajo superkondenzatorji kot shranjevalni elementi. Osnovna struktura te jedrske baterije vključuje pretvornik, podlago, vir niklja-63 in zaščitno plast baterije.

Razvojni potenciali

Potenciali na tem področju brez dvoma odpirajo nove priložnosti – v prihodnosti bo ravno zagotavljanje stabilne energije velik izziv, tako na področju razvoja e-vozil, kjer bo domet ena ključnih prioritet, kot tudi na širšem področju zagotavljanja energije v času, ko bomo morali zagotoviti alternative fosilnim gorivom. 

Katarina Prelesnik
O avtorju