Jedrska energija

Jedrski strokovnjaki zaključili konferenco NENE 2022

Zaključila se je 31. mednarodna konferenca Nuclear Energy for New Europe 2022 (NENE 2022 - Jedrska energija za novo Evropo 2022).

Jedrski strokovnjaki zaključili konferenco NENE 2022

Tradicionalno štiridnevno druženje jedrskih strokovnjakov se je letos vrnilo v sončni Portorož, kjer se je zbralo kar 219 udeležencev iz 18 držav Evrope, ZDA in Azije. Razpravljali so o vlogi jedrske energije za zanesljivo energetsko oskrbo danes in v prihodnosti, o razvoju jedrske tehnologije ter vlogi jedrske energije v aktualni energetsko podnebni krizi. Štiridnevni program je polnilo 135 strokovnih predavanj in posterskih predstavitev. Društvo jedrskih strokovnjakov (DJS) je kot organizator konference podelili nagrado najboljšemu mlademu avtorju in nagrado za najboljši konferenčni poster. 

Program letošnje konference je pripravil programski odbor pod vodstvom dr. Igorja Jenčiča. Razpravljali so o izobraževanju in usposabljanju, raziskovalnih reaktorjih, termalni hidravliki, reaktorski fiziki, materialih v jedrski tehnologiji, o ravnanju z radioaktivnimi odpadki, jedrski energiji in družbi, obratovanju jedrskih elektrarn in fuziji. Konferenca je po dveh letih hibridne izvedbe letos potekala v celoti v živo. Vodilni jedrski strokovnjaki iz celega sveta so se družili v hotelu Bernardin v Portorožu, kjer je v ponedeljek, 12. septembra, potekala slavnostna otvoritev konference, ki že tri desetletja nastaja pod okriljem Društva jedrskih strokovnjakov (DJS).

Predsednik Društva jedrskih strokovnjakov doc. dr. Tomaž Žagar je zadovoljen z uspešno izvedbo konference, ki že leta dokazuje, da je Slovenija mednarodno cenjena jedrska država. Še posebej je pohvalil organizacijski odbor, ki mu je letos predsedovala Mateja Južnik (IJS), sestavljali pa so ga Vesna Slapar Borišek, Saša Bobič, Borut Mavec, Tomaž Skobe in Bojan Žefran, vsi iz IJS, za odlično delo pri organizaciji konference.

Zadnji konferenčni dan, ki se je že tradicionalno osredotočal na temo fuzije, je odprl vabljeni predavatelj Henri Weisen (EPFL, Švica), ki je predstavil najnovejše dosežke na področju razvoja fuzijske tehnologije. Poleg Weisna, sta konferenčni oder v prejšnjih dneh zavzela še dva vabljena predstavitelja – v torek je Patrick Blaise, direktor raziskav znanstvenega oddelka za energetiko na Francoski komisiji za jedrsko in alternativno energijo (CEA) govoril o vlogi raziskovalnih reaktorjev, o izzivih jedrske energije v evropski in francoski prihodnosti pa je v sredo svoje misli delil Abderrahim Al Mazouzi, višji raziskovalni inženir na oddelku za raziskave in razvoj v podjetju Electricite de France (EdF).

Energetska kriza je osvetlila pomen jedrske energije za energetsko prihodnost

Glede na trenutne izzive, ki od nas zahtevajo zapolnitev energetske vrzeli v energetski krizi, se je konferenca nadaljevala v duhu izpostavitve pomena jedrske energije kot zanesljivega, domačega, čistega in s tem nepogrešljivega vira električne energije, česar se zaveda vedno več držav, kar je poudaril tudi predsednik Društva jedrskih strokovnjakov (DJS) dr. Tomaž Žagar in izpostavil, da jedrsko energijo podpira več kot polovica Slovencev; podobno je tudi v številnih drugih državah Evrope.

Podpora jedrski energiji raste, kar ji omogoča ponovno rast in razvoj, je še poudaril predsednik DJS, ki je bil nato tudi gost v torkovih Odmevih na RTV Slovenija. V oddaji je dr. Žagar izpostavil, da jedrska energija predstavlja zanesljivo hrbtenico sistema kadar sonca in vetra ni. In to potrebujemo. »Mi vsi potrebujemo zanesljiv vir energije, ki bo vsak dan prišel v vtičnico, ne glede na to kaj se dogaja s politiko pri uvozu fosilnih goriv, ne glede na to ali sonce sveti ali veter piha,« je dejal.

Konference so se udeležili tudi sodelavci NEK: »Sredi velike energetske krize naša jedrska elektrarna obratuje brezhibno, brez vsakih motenj, hkrati pa s svojo proizvodnjo odgovarja na izzive pomanjkljivosti in nezanesljivosti virov ter zagotavlja neodvisnost od globalnih konfliktov, kakršnim smo priča danes,« je pred mediji na konferenci izpostavil predsednik uprave NEK Stane Rožman.

Domen Kotnik in Silvia Lo Muzio sta letošnja najboljša mlada avtorja

Med sredino gala večerjo so v sklopu konference že tradicionalno podelili nagrado najboljšemu mlademu avtorju in nagrado za najboljšo postersko predstavitev. Letos sta bila nagrajena kar dva. Prvi nagrajenec je Domen Kotniku iz Slovenije za prispevek »Analysis of water activation loop at the JSI TRIGA research reactor«, druga pa Silvia Lo Muzio iz Italije za prispevek »Implementation and validation of the steady state SP3 approximation in the GRS FENNECS code«. V kategoriji mladih avtorjev na konferenci je letos tekmovalo 23 prispevkov.

Nagrado za najboljšo postersko predstavitev je prejel prispevek z naslovom »Common misconceptions about nuclear energy – case study from interactions in visitors centre«, ki so ga pripravili Jure Jazbinšek, Garsia Kosinac, Melita Lenošek Kavčič in Tomaž Žagar iz Slovenije ter prispevek z naslovom »Analysis of the void coefficient in Pavia TRIGA Mark-II reactor: Monte Carlo numerical evaluation and comparison with experimental data«, ki so ga pripravili Riccardo Boccelli, Antonio Cammi in Carolina Introini iz Milana v Italiji.

Tudi letos poudarek na mladih

Konferenca že leta oder predaja tudi mladim nadobudnim jedrskim strokovnjakom. Predsednik Evropskega jedrskega združenja (European Nuclear Society - ENS) dr. Leon Cizelj je poudaril pomen izobraževanja in predstavil evropsko mrežo izobraževanj European Nuclear Education Network (ENEN), ki zaznava povečan interes študentov za študiji jedrske energetike in jedrske tehnike, saj se je število vpisanih študentov na program jedrske tehnike v zadnjem letu bistveno povečalo. V sklopu konference pa so štirje študenti prejeli naziv evropski magister znanosti na področju jedrske tehnologije (European Master of Science in Nuclear Engineering). Naziv prejmejo mednarodni študenti, ki so magistrski študij opravljali vsaj na dveh različnih univerzah iz združenja ENEN.

Društvo jedrskih strokovnjakov je ob konferenci odprlo tudi natečaj Objektivno o jedrski znanosti in tehnologiji, s katerim vključujejo javnost v ustvarjanje inovativnih idej promocijskega materiala, povezanega z jedrsko tehnologijo. Razpis je dostopen na spletu.

Iva Tajnšek
O avtorju