Energetika

Jutri licitacija v okviru kampanje Zamenjaj in prihrani

Še danes do polnoči imate čas, da se pridružite kampanji Zveze potrošnikov Slovenije Zamenjaj in prihrani.
Jutri licitacija v okviru kampanje Zamenjaj in prihrani

Gre za kampanjo za skupinski nakup elektrike in plina za vse slovenske potrošnike. Njen namen je združiti čim več potrošnikov v Sloveniji, ki jih zanima zamenjava dobavitelja energije in zanje doseči čim boljšo ponudbo, brez skritih stroškov in vezave. Kot ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, zadnji podatki o gibanju cen potrjujejo vtis, da potrošniki plačujemo preveč. Čeprav so se cene elektrike v Sloveniji zniževale, so se tiste, ki veljajo za podjetja, znižale občutno bolj kot tiste, ki veljajo za potrošnike. Prav tako je število menjav dobavitelja pri potrošnikih  prvič od liberalizacije trga naprej začelo padati. Trend je ravno nasproten tistemu pri poslovnih odjemalcih. Tudi primerjava končnih cen za odjemalce z veleprodajnimi cenami energije kaže na neugoden razplet za potrošnike.

V okviru kampanje bo jutri sledila že licitacija za izbiro najugodnejšega dobavitelja elektrike in plina, na katero je prijavljenih že več kot 22 tisoč potrošnikov, ki jih zanima zamenjava dobavitelja. Na licitaciji bodo sodelovali vsi ponudniki elektrike in plina, ki jih zanima udeležba in so potrošnikom pripravljeni ponuditi ugoden in kakovosten produkt (z navzgor omejeno ceno za 12 mesecev, nobenih sankcij za odstop od pogodbe ali skritih stroškov, pravočasno obvestilo o ceni po poteku 12 mesecev).

Sodelovanje v kampanji Zamenjaj in prihrani je za potrošnike brezplačno, stroške pa bo kril dobavitelj - zmagovalec na licitaciji. Le-ta bo za vsako zamenjavo partnerju Zveze potrošnikov, podjetju PrizeWize, ki ima večletne izkušnje pri uspešnih skupinskih nakupih s potrošniškimi organizacijami v EU, plačal provizijo, iz katere se bodo pokrivali stroški kampanje.

Provizija, ki jo bo plačal dobavitelj, zmagovalec na licitaciji, za vsako uspešno izvedeno zamenjavo dobavitelja elektrike znaša 16 evrov, za plin pa 18 evrov.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije bodo rezultate predstavili v ponedeljek. (pb)

Polona Bahun
O avtorju