Energetika

Kar storimo lokalno, učinkuje tudi globalno!

Energetika Ljubljana je bila tudi lani zelo aktivna na področju izboljševanja kakovosti bivanja, zraka, itd., kar odražajo tudi odmevni dogodki.
Kar storimo lokalno, učinkuje tudi globalno!

Skupaj so izvedli več kot 70 brezplačnih dogodkov in tudi z njimi omogočali ter spodbujali kakovostno življenje v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu. »Ob nenehnem prizadevanju za izboljšanje kakovosti bivanja je pomembno tudi zavedanje, da ima vse, kar storimo na lokalni ravni, tudi regionalni in celo globalni učinek, zato slednjemu namenjamo posebno pozornost,« je prepričana Doris Kukovičič iz Energetike Ljubljana.  

Ljubljana kot Zelena prestolnica Evrope 2016 je bila novembra lani tematsko posvečena blaženju in prilagajanju podnebnim spremembam. Nosilka teme meseca je bila Energetika Ljubljana, ki je hkrati obeleževala 55 let oskrbe s plinom in 55 let oskrbe s toploto, decembra pa je sledil še jubilej enote TE-TOL, in sicer 50 let soproizvodnje električne in toplotne energije.  

Odmevnejši dogodki, povezani z energetiko in okoljem  

Kot je pri predstavitvi tovrstnih aktivnosti med drugim omenila Doris Kukovičič (revija Megavat), so se v sodelovanju z različnimi izvajalci tako pred Mestno hišo kot drugod po Ljubljani odvijale številne brezplačne aktivnosti, povezane z energijo in prilaganjem podnebnim spremembam. Obiskovalcem informacijske točke Točka.Zate. so svetovalci Energetike Ljubljana lani svetovali glede izbire zanje najprimernejšega ogrevalnega sistema ter jim pomagali z nasveti s širšega področja rabe energije in glede pridobitve subvencij. Posebno pozornost pa je Energetika Ljubljane namenila tudi predstavitvi izsledkov raziskave o črnem ogljiku, ki je za ogljikovim dioksidom drugi najpomembnejši povzročitelj segrevanja atmosfere in pomembno prispeva k podnebnim spremembam (v okviru projekta GreenLight WorldFlight).    

Priložnost tudi za spoznavanje SPTE, vozil na metan …  

Del programa je Energetika Ljubljane lani namenila tudi tistim, ki so se na Dnevih odprtih vrat želeli sprehoditi skozi zgodovino plinarništva v Ljubljani in od blizu spoznati delovanje soproizvodnje toplotne in električne energije. Na Mestnem trgu pred informacijsko točko pa so novembra lani spet ponovno predstavili vozila na stisnjen zemeljski plin oz. metan - okolju prijazna vozila, ki proizvedejo manj škodljivih emisij, ne tvorijo trdih delcev in povzročajo manj hrupa.  

Sicer pa je Energetika Ljubljana v sodelovanju z Energetiko.Net tudi lani namenila posebno pozornost otrokom. Podnebne spremembe na našem planetu so spoznavali skupaj s knjižnima junakoma, medvedkom Pijem in pingvinčkom Pingom. Novembrski program pa so lani dopolnile tudi aktivnosti četrtnih skupnosti Dravlje in Šiška, je še povedala Doris Kukovičič.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.