Energetika

Karierni teden priložnost za povezovanje med študenti, akademiki in delodajalci

Študenti in diplomanti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so imeli v teh dneh na Kariernem tednu priložnost za povezovanje s podjetji v panogi, navezovanje kontaktov z morebitnimi delodajalci in spoznavanje poklicev prihodnosti.

Karierni teden priložnost za povezovanje med študenti, akademiki in delodajalci

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so tudi letos pripravili Karierni teden, s katerim so študentom in diplomantom omogočili srečevanje in povezovanje s predstavniki gospodarskih družb in ustanov, ki so predstavljali možnosti za zaposlitev in povezovanje.

Kot je ob tem dejal dekan fakultete, prof. dr. Marko Topič, karierni teden »…priložnost, da študentke in študenti pridobijo vpogled na trg dela, in hkrati neprecenljiva izkušnja v procesu iskanja zaposlitve med študijem ali po njem.«

Kot ugotavljajo na fakulteti, so v Sloveniji inženirji elektrotehnike zelo iskan kader, še posebej ob kadrovski krizi, ki zajema vse več panog. Med izjemno iskanimi poklici so zato še posebej inženirji elektrotehnike in strokovnjaki za informacijsko komunikacijske tehnologije.

Dodajajo še, da je ključno, da mladi pravočasno pridobijo informacije o kariernih priložnostih na teh področjih, zato na fakulteti redno sodelujejo s številnimi podjetji, da lahko študenti in študentke že v času študija pridejo v stik z najsodobnejšo tehnološko opremo in trendi v industriji ter pridobljeno znanje izpopolnjujejo na realnih projektih. Na ta način se študenti seznanijo s potencialnimi delodajalci in kariernimi priložnostmi ter posledično lažje sprejmejo odločitev o usmeritvi svoje poklicne poti.

Na kariernem tednu so sodelovali tudi strokovnjaki iz družbe ELES. Poleg kadrovskih štipendij in mentorskih shem, so študentom predstavili načrtovanje omrežja in planiranje investicij, inoviranje na področju pametnih omrežij, koncept razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil, delovanje centra vodenja, dogajanje na področju ekonomike poslovanja in nadzor delovanja daljnovodov z brezpilotnimi letalniki.

Med aktivnostmi tokratnega Kariernega tedna so bili informativni dnevi za izbiro smeri študija na 1. stopnji študijskih programov elektrotehnike ter podiplomskega študijskega programa 2. in 3. stopnje. Poleg tega je UL FE skupaj s študentskim društvom EESTEC organizirala »hitre zmenke« s predstavniki podjetij, na katerih so udeleženci dobili priložnost za kratek šestminutni intervju s potencialnimi slovenskimi in tujimi delodajalci. Priprava na hitre zmenke je bila delavnica "Spimpaj svoj CV", kjer so udeleženci pridobili nasvete za oblikovanje življenjepisa, ki bo izstopal in pritegnil pozornost delodajalcev.

 

Katarina Prelesnik
O avtorju