Termo energija

Končan drugi redni remont TEŠ 6

Danes se je s ponovno sinhronizacijo z omrežjem ob 6.23 uri končal drugi redni remont bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj.

Končan drugi redni remont TEŠ 6

Od zaustavitve bloka, 7. maja, so bila uspešno izvedena vsa načrtovana popravila, električno in toplotno energijo pa je elektrarna v tem času zagotavljala s petim blokom in plinskima enotama.

Danes končani remont šestega bloka je bil tako imenovani veliki remont ali remont obsega C. V njegovem okviru so bila izvedena generalna popravila po programih proizvajalcev opreme ter odpravljene še zadnje reklamacijske točke po pogodbi za dobavo in montažo bloka 6. 

Zamenjani so bili predgrelnik napajalne vode in 800 cevi pregrevalnika PP1, dve tretjini paketov grelnika zraka, nadgradili pa so tudi sistem preskrbe s paro za potrebe čiščenja kotlovskih površin.

Kot je ob tej priložnosti povedal tehnični direktor TEŠ Branko Debeljak, je bila večina del, povezanih z remontom, končanih pravočasno, nekatera celo predčasno. Povečan obseg del je bil le na posameznih sklopih turbine, ki so bili odpeljani v tovarno v Berlinu. Ta povečan obseg del je povzročil zamik ponovne sinhronizacije bloka 6. Ob zaključku remonta je bila izvedena zakuritev do faze pregrevanja srednjega tlaka na kotlu. Po prvi zakuritvi je sledila faza izvedbe finih korekcij v nastavitvah sistema vodenja in korekcij na določeni opremi. Opravili so se še vroči zagonski preizkusi in merjenja na opremi. 
Remontna dela je opravljalo 182 vzdrževalcev, obratovalcev in tehnikov TEŠ ter 344 zunanjih sodelavcev, ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov, povezanih s preprečevanjem širitve koronavirusa. Strošek remonta se je v večji meri pokril iz naslova nedavno sklenjene poravnave s skupino General Electric, začeli pa so tudi s strojno in programsko inštalacijo digitalizacijskih paketov, ki izhaja iz te poravnave.

Termoelektrarna Šoštanj je letos sicer proizvedla 1.563 GWh električne in 196 GWh toplotne energije. (pb)

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju