Energetika

Letos že 61. Skok čez kožo

Velenjski rudarji bodo tradicionalni rudarski praznik obeležili 2. julija, ko bodo v rudarski stan sprejeli 34 novincev.

Letos že 61. Skok čez kožo

Premogovnik Velenje, povezana družba Holdinga Slovenske elektrarne in edini še delujoči premogovnik v Sloveniji, je skupaj s termoelektrarno Šoštanj že vse od ustanovitve pomemben in nepogrešljiv steber slovenske energetike. Za Premogovnikom Velenje je že več kot 147 let odkopavanja premoga, zato ne preseneča, da praznik rudarjev, ki ga sicer obeležujejo 3. julija, ni samo praznik vseh, ki so neposredno povezani z rudarstvom, ampak je praznik celotne Šaleške doline. Rudarji bodo letošnji praznik proslavili 2. julija, praznično obarvani dan pa se bo začel z budnicami Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, popoldan pa se bodo v središču Velenja zbrali uniformirani rudarji, od koder bodo krenili proti mestnemu stadionu, kjer bo potekala osrednja slavnostna prireditev. V njenem okviru  bodo izvedli tudi tradicionalni že 61. Skok čez kožo, v svoje vrste pa bodo velenjski rudarji letos sprejeli še 34 novincev. 
Skok čez kožo izvira iz 16. stoletja, ko so v čeških in slovaških rudnikih uvedli slovesno sprejemanje novincev in ga bolj ali manj po starih običajih še vedno ohranjajo ponekod v Evropi, v Sloveniji pa na Naravoslovnotehniški fakulteti ob sprejemu diplomantov montanistike in geotehnologije v rudarski stan in v Velenju. Po prvotnem običaju so sicer novinci morali preskočiti rudniški jašek, ko so odprtine jaškov postale preširoke, pa je skok čez jašek zamenjal skok čez kožo. Koža je bila kos telečjega usnja z jermenom in pasovi, ki ga je imel rudar pripasanega in se je po drčah na njem spuščal v jamske prostore, varoval pa ga je tudi pred vlago. Danes pridejo novinci, oblečeni v rudarske uniforme, na sprejem v gosjem redu kot spomin na ozke jamske hodnike. Skok opravijo tako, da stopijo na sode, pred katerim dva starejša člana skupnosti držita kožo, povedo svoje generalije in geslo, odgovorijo na morebitna vprašanja vodje ceremoniala, izpijejo vrček piva in skočijo s soda k svojemu botru, ki jim svetuje pri delu in v življenjskih stiskah. Ko vsi novinci opravijo skok, dajo še svečano zaobljubo, da bodo pošteno opravljali svoj poklic in spoštovali tradicije stanu. 
Do letos so v Premogovniku Velenje v rudarski stan sprejeli že 3.867 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektrosmeri ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije, in kot rečeno, jih bodo 2. julija še 34. Po prireditvi bo sledilo tradicionalno družabno srečanje zaposlenih in upokojencev Skupine Premogovnik Velenje.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.