Energetika

Letošnji MOS v znamenju e-mobilnosti

Približuje se 48. Mednarodni obrtni sejem (MOS) v Celju, ki bo potekal med 8. in 13. septembrom.
Letošnji MOS v znamenju e-mobilnosti

Vsebina sejma bo letos še bogatejša, saj so organizatorji skupaj z različnimi partnerji pripravili kar nekaj novosti. Med njimi je tudi ta, da bo letos prvič v Sloveniji na enem mestu celovito predstavljeno področje e-mobilnosti.

Prednosti električnega vozila pred tistim z motorjem z notranjim zgorevanjem je več. Na okoljski ravni bistveno prispevajo k zmanjševanju onesnaževanja v urbanih okoljih, na ravni vožnje pa navdušijo s preprostim upravljanjem, stalnim največjim navorom, odlično lego, prihranki pri vzdrževanju in seveda zanemarljivim stroškom porabljene energije. Trenutno sta glavni pomanjkljivosti električnih vozil še vedno visoka cena in omejen doseg z enim polnjenjem baterije, vendar se s hitrim razvojem ti dve pomanjkljivosti zelo hitro zmanjšujeta. In ker je svetovna industrija električnih vozil samo v letu 2014 dosegla kar 86-odstotno rast, je potreben temeljit razmislek o priložnostih, ki jih e-mobilnost prinaša Sloveniji.

Na sejmu bo tako mogoče videti in preizkusiti električne avtomobile (tudi hibridna vozila), motorje, skuterje in kolesa. Predstavljene bodo električne polnilnice, novosti na področju baterij ter svetovni trendi. Na strokovnem posvetu pa bodo ključni akterji na tem področju skušali odgovoriti na vprašanje, ali bomo v Sloveniji sooblikovali prihodnost na tem področju ali le sledili? Sodelovali bodo predstavniki pristojnega ministrstva za infrastrukturo, strokovnjaki s Kemijskega inštituta, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, ljubljanske in mariborske Fakultete za elektrotehniko oziroma elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). O mitih in resnicah električne mobilnosti bo spregovoril slovenski inovator in avtomobilski vizionar Andrej Pečjak, predsednik društva za električna vozila Slovenije Simon Čretnik pa bo med drugim predstavil svoje izkušnje po prevoženih 160 tisoč kilometrih. O priložnostih, ki jih e-mobilnost prinaša slovenskemu gospodarstvu in turizmu bodo spregovorili tudi predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ob tej priložnosti bodo na sejmišču odprli tudi hitro polnilnico za električna vozila 2x22 kW, ki bo na voljo brezplačno vsem obiskovalcem sejmišča. Na letošnjem sejmu bodo poleg hitre polnilnice zagotovili še 15 brezplačnih parkirnih mest za električna vozila s priključkom 230 V, 16 A.

Kot že vrsto let bo tudi letos v ospredju razstavnih vsebin energetska učinkovitost in odgovornost do okolja. Ti sta rdeča nit tudi siceršnjega bogatega razstavnega programa, kjer bodo tradicionalno najbolj zastopana podjetja, ki so ponudniki izdelkov in storitev na področju zaključnih del v gradbeništvu, najboljši domači in tuji ponudniki izdelkov in storitev za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, ter materialov za energetsko učinkovito gradnjo ali obnovo stanovanjskih in industrijskih stavb.

Obiskovalcem sejma bodo brezplačne nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije posredovali neodvisni energetski svetovalci mreže ENSVET, ki bodo letos opozorili tudi na pomen lesa. (pb)

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.