Omrežja

Maja manjše zanimanje za prevzem elektrike iz prenosnega omrežja

V primerjavi z majem lani je bil odjem električne energije iz prenosnega omrežja maja manjši za 1,3 odstotka in je znašal 981,7 milijona kilovatnih ur.

Maja manjše zanimanje za prevzem elektrike iz prenosnega omrežja

Potem, ko smo bili prve tri letošnje mesece priča več kot 3-odstotni rasti povpraševanja po električni energiji, se je zanimanja za prevzem električne energije iz prenosnega omrežja že drugi mesec zapored nekoliko zmanjšalo. Slovenski odjemalci so tako maja iz prenosnega omrežja prevzeli 981,7 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 1,3 odstotka manj kot maja lani. Posledično se je zmanjšala tudi letna stopnja rasti, a je bila še vedno višja kot v enakem lanskem primerjalnem obdobju. 
Odjemalci v Sloveniji so namreč v prvih petih letošnjih mesecih iz prenosnega omrežja prevzeli pet milijard 393,5 milijona kilovatnih ur električne energije, to pa je bilo za 1,5 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Povečan odjem glede na lansko leto je bilo sicer zaznati le pri distribucijskih podjetjih, ki so v prvih petih letošnjih mesecih iz prenosnega omrežja prevzela 4 milijarde 654,5 milijon kilovatnih ur in tako lanske primerjalne rezultate presegla za 2,2 odstotka, medtem ko je bil odjem drugih dveh ključnih odjemnih skupin v primerjavi z enakim lanskim obdobjem letos manjši. Tako so neposredni odjemalci od začetka leta do konca maja iz prenosnega omrežja prevzeli 584,5 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 1,9 odstotka manj kot lani, ČHE Avče pa je za potrebe črpanja v prvih petih mesecih prevzela 154,5 milijona kilovatnih ur oziroma dobrih 96 odstotkov lanskih količin. Dejansko doseženi odjem električne energije iz prenosnega omrežja sicer po prvih petih letošnjih mesecih za prvotnimi bilančnimi napovedmi zaostaja le za 0,7-odstotne točke.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.