Energetika

Marca večja proizvodnja električne energije

Po podatkih statističnega urada Slovenije je bila neto proizvodnja električne energije v marcu za odstotek večja kot marca lani.
Marca večja proizvodnja električne energije
Neto proizvodnja električne energije je marca letos znašala 1.176 GWh in se je glede na februar povečala za osem odstotkov, glede na marec lani pa za odstotek. K tem številkam so največ prispevale hidroelektrarne, kjer je bila proizvodnja električne energije v primerjavi z marcem lani večja kar za 31 odstotkov, in nuklearna elektrarna Krško, ki je marčevsko proizvodnjo ohranila na lanski ravni, medtem ko je bila proizvodnja v termoelektrarnah za osemnajst odstotkov manjša. Glede na posamezen delež, so marca hidroelektrarne k neto proizvodnji električne enrgije prispevale 29,1 odstotka, termoelektrarne 24,9 odstotka, nuklearna elektrana Krško 44 odstotkov in sončne elektrane 2 odstotka. Poraba električne energije se je v marcu v primerjavi s februarjem povečala za odstotek in je znašala 1.215 GWh, v primerjavi z marcem lani pa je bila za dva odstotka manjša. Marca smo uvozili 835 GWh, izvozili pa 757 GWh električne energije, pri čemer sta bila v primerjavi z enakim lanskim obdobjem tako uvoz kot izvoz letos za sedem odstotkov manjša.
Kot pojasnjujejo na uradu, je manjši proizvodnji električne energije v termoelektrarnah sledila tudi manjša poraba goriv. Tako je bila skupna poraba goriv marca za trinajst odstotkov manjša do primerljive lanske. Zaradi omejitev gibanja, ustavitve javnega prometa in drugih ukrepov povezanih z omejevanjem epidemije koronavirusa, je bilo marca zaznati tudi občuten padec porabe naftnih derivatov, pri čemer se je poraba motornega bencina v primerjavi s februarjem zmanjšala kar za 19 odstotkov, dizelskega goriva pa za 13 odstotkov.
Brane Janjič
O avtorju