Energetika

Mariborčani pripravljajo vrsto ozaveščevalnih projektov

Elektro Maribor je ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprilu, opozoril na svoje projekte in dejavnosti namenjene ohranitvi okolja.
Mariborčani pripravljajo vrsto ozaveščevalnih projektov
V Elektru Maribor imajo odgovornost do družbenega in naravnega okolja trajno vgrajeno v svojo poslovno politiko, pri čemer že vrsto let izvajajo tudi različne projekte v smeri uveljavljanja vrednot trajnostnega razvoja. Projekte bodo predstavili v okviru svetovalnih dni, ki jih pripravljajo skupaj s hčerinsko družbo Energija plus. Med njimi so denimo brezplačna svetovanja o učinkoviti rabi električne energije, ki jih bodo ponudili obstoječim in potencialnim kupcem, poseben poudarek pa bo dan tudi e-mobilnosti. S predstavitvijo električnega vozila in testnimi vožnjami, ki bodo potekale v sklopu omenjenih svetovalnih dni, bodo tako opozorili na škodljivost izpuščanja toplogrednih plinov, hkrati pa nakazali možnost za čistejše okolje in možnosti za drugačno prihodnost.
E-mobilnost je sicer trajnostni projekt družbe, s katerim želijo prispevati k bolj čistemu zraku v mestih. Vsi se zavedamo, pravijo v Elektru Maribor, da prav izpusti CO2  in avtomobilska industrija vodijo v zastrašujoče podnebne spremembe. Električni avtomobili pa so lahko pomemben dejavnik pri reševanju podnebnih sprememb, saj med vožnjo neposredno ne ustvarjajo toplogrednih plinov. Lahko jih napajamo tudi z elektriko pridobljeno izključno iz obnovljivih virov energije, pri čemer pa tudi uporaba elektrike iz fosilnih goriv zmanjšuje raven emisij CO2. Elektro Maribor ima v svojem voznem parku že dva popolnoma električna avtomobila, ki sta bila javnosti že večkrat predstavljena. Letos so v Mariboru na Vodovodni ul. 2 odprli tudi prvo hitro polnilnico za električna vozila v Sloveniji in širše, saj je najbližja takšna polnilnica šele na Bavarskem. Klasični polnilni postaji za električna vozila pa so odprli tudi v Murski Soboti in Lendavi.
V Elektru Maribor so pripravili tudi projekt obvladovanja svetlobnega onesnaževanja svojih objektov. Tako bodo v vseh svojih poslovnih objektih zunanjo razsvetljavo zamenjali z varčnejšimi LED svetilkami, na razdelilnih transformatorskih postajah pa namestili nove svetilke za osvetlitev vhodov v RTP in hkrati varnostne kamere, ki za svoje delovanje ne potrebujejo dodatne razsvetljave. Odločili so se tudi, da bodo izmerili svoj ogljični odtis ter ga v nadaljevanju spremljali in nadzorovali ter sčasoma tudi zmanjšali emisije, ki jih povzročajo s svojim delovanjem.
Za vse svoje uporabnike pa v kratkem pripravljajo tudi izdajo posebnih elektronskih novic, ki bodo vsebovale aktualne ponudbe, novosti, zanimive podatke o omrežju, nagradne igre, povabila in nasvete o varčevanju z električno energijo. Nanje se lahko naročite na naslovu e-infotok@elektro-maribor.si, kjer v okno zadeva vpišete le prijava na elektronske novice.
Več informacij o posameznih konkretnih akcijah in datumih poteka bo drugače objavljeno na spletnih straneh www.elektro-maribor.si in www.energijaplus.si. (bj)
Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.