Obnovljivi viri

Med lastnike lastne sončne elektrarne se je vpisal tudi Spar

S pridobljeno električno energijo iz sončne elektrarne na strehi Sparovega distribucijskega centra v Ljubljani bodo pokrili 16 odstotkov lastnih potreb.

Med lastnike lastne sončne elektrarne se je vpisal tudi Spar

To poletje je na strehi Sparovega distribucijskega centra v Ljubljani začela delovati sončna elektrarna. Z elektrarno moči do 1 megavata, ki jo sestavlja 2073 sončnih modulov, bodo v Sparu proizvedli eno GWh električne energije, s čimer bodo pokrili približno 16 odstotkov lastnih potreb po električni energiji za objekte na Letališki cesti. S proizvodnjo elektrike iz obnovljivega vira bodo hkrati prispevali tudi k zmanjšanju ogljičnega odtisa za 484 ton na leto.
Direktor za finance in ekonomiko v Spar Slovenija Jure Petkovšek je novo pridobitev pospremil z besedami: »V Sparu uresničujemo odgovornost do narave na vseh ravneh našega poslovanja in v sklopu tega konstantno stremimo k zmanjševanju ogljičnega odtisa. Z iniciativami, povezanimi predvsem s trajnostnim ravnanjem z embalažo, želimo okolju prijazno vedenje omogočiti našim kupcem, ogljični odtis nas kot trgovca pa se trudimo zmanjševati s številnimi ukrepi znotraj energetske politike podjetja, med drugim tudi z gradnjo energetsko varčne infrastrukture. Takšen primer je tudi prva večja sončna elektrarna, ki se je letos poleti pridružila Sparovemu naboru energetsko varčnih energij.«  
V podjetju Spar Slovenija ob tem še poudarjajo, da je energetsko upravljanje v sklopu njihove skrbi za okolje izjemnega pomena, v času korenitih premikov na svetovnem trgu energentov pa je pridobilo še dodatno težo.

Brane Janjič
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.