Energetika

Med novimi sankcijami EU proti Rusiji tudi ukrepi proti ruski energetiki

Na včerajšnjem izrednem zasedanju Sveta EU, ki je bil sklican zaradi invazije Rusije na Ukrajino, so voditelji držav članic Evropsko komisijo pozvali, naj v nov sveženj ukrepov proti Rusiji vključi tudi ukrepe proti ruski energetiki. 

Med novimi sankcijami EU proti Rusiji tudi ukrepi proti ruski energetiki

Na tem področju, ki predstavlja enega ključnih gospodarskih sektorjev v Rusiji, bi prepoved izvoza EU lahko med drugim zajemala opremo in tehnologijo, ki je potrebna za nadgradnjo ruskih rafinerij na standarde Euro-6. 

Dogajanje pozorno spremlja tudi Mednarodna agencija za energijo (IEA), saj bi to lahko imelo posledice za energetske trge. Agencija nadaljuje posvetovanja z državami članicami IEA in ključnimi partnerji o ustreznih ukrepih za zagotavljanje energetske varnosti. Kot je sporočila, so države članice IEA pripravljene sodelovati in zagotoviti ustrezno oskrbo svetovnih naftnih trgov.
Prav tako IEA pozorno spremlja tudi razvoj trga zemeljskega plina in bo nadaljevala posvetovanja z državami članicami, pridružitvenimi državami in ključnimi državami proizvajalkami, da bi olajšala stabilnost tega trga. Med državami članicami EU obstaja namreč bojazen, da bi se že tako visoke cene zemeljskega plina še zvišale, kar bi se posledično z zamikom odrazilo tudi na cenah električne energije. EU namreč večino svojih potreb po zemeljskem plinu zadovolji prav z uvozom zemeljskega plina iz Rusije. 

Polona Bahun
O avtorju